Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.12.2022

Світові ціни на брухт зростають другий тиждень поспіль – $383/т

На тижні 28 листопада – 5 грудня 2022 року котирування брухту в Туреччині зросли на $23/т

Ціни на брухт марки HMS 1/2 на ринку Туреччини протягом 28 листопада – 5 грудня 2022 року зросли на $23/т у порівнянні з попереднім тижнем – до $383/т. Таким чином, котирування брухту зростають вже другий тиждень поспіль після шеститижневого падіння. Про це свідчить індикатор цін Kallanish.

Ціни на брухт в Туреччині зростають другий тиждень поспіль на фоні наявного попиту зі сторони металургійних заводів. Висока вартість імпортного брухту та низькі продажі готової сталевої продукції змушують місцевих металургів шукати сировину внутрішнього постачання, яка є більш дешевою, але імпортні контракти теж укладаються.

Найближчим часом ціни на брухт навряд чи стабілізуються чи впадуть, оскільки попереду сезон свят, що ще більше зменшить пропозицію сировини. Деякі учасники ринку прогнозують деяке пом’якшення цін на фоні поповнення турецькими металургами складських запасів. При цьому, різке зростання ціни брухту може призвести до подальшого скорочення виробництва сталі в Туреччині. Попит на готову продукцію все ще низький, а виробничі витрати зростають.

Деякі учасники ринку прогнозують, що внутрішній попит на сталь почне відновлюватися з початку наступного року. Цьому посприяє державна підтримка для кінцевих споживачів металопродукції.

Котирування брухту в Італії за тиждень 25 листопада – 2 грудня 2022 року незначно зросли – на €10/т, до €360-400/т. Місцевий ринок брухту у грудні стабільний, порівняно з минулим місяцем, попит середній. Грудень є коротким місяцем виробництва через свята, що відповідає сезонності більшості європейських країн. Окрім того, очікуються зупинки металургійних підприємств на ремонтні роботи, що підтверджує слабкий попит.

На ринку Китаю ціни брухту росли через скорочення пропозиції. Станом на 2 грудня поточного року котирування сировини підвищились на 52 юаня/т порівняно з 25 листопада – до 2,881 тис. юанів/т ($410/т).

Підвищення цін стало можливим через створення штучного дефіциту сировини постачальниками, які скоротили поставки брухту на ринок Китаю в очікуванні грудневих закупівель. Не дивлячись на це, понад 10 китайських виробників сталі зупинили потужності починаючи з грудня через високі виробничі витрати. Очікується, що ще частина металургійних підприємств зупиняться до кінця грудня та в січні наступного року.

Ринок металобрухту США все ще готується до зростання цін після семи місяців безперервного падіння. Такі прогнози базуються на підвищеннях котирувань на експортних ринках та відновлення цін на листову сталь на внутрішньому ринку. Постачальники націлені продати свою сировину за високими цінами, оскільки бачать позитивну динаміку на експортних напрямках.

Найближчим часом ціни на брухт будуть зростати на фоні наближення свят у всьому світі. Металургійним підприємствам, які потребують сировину, доведеться погоджуватися з цінами, які пропонують постачальники, оскільки в кінці року брухтозаготівельники будуть неактивними через канікули, які продовжаться до другої половини січня 2023 року.

Як повідомляв GMK Center, світове споживання металобрухту в січні-червні 2022 року зменшилося на 8,4% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року – до 248,79 млн тонн.  Негативна динаміка попиту зумовлена зниженням глобального виробництва сталі. У січні-червні поточного року світовий випуск сталі скоротився на 5,5% р./р. – до 949,4 млн тонн.

 

gmk.center