Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.07.2022

Світові ціни на добрива досягли майже рекордного рівня

Світові ціни на добрива майже досягли рекордного рівня і можуть залишатися високими до кінця 2022 р. й далі. Про це йдеться у відповідному звіті USDA, пише ukragroconsult.

Як зазначається, у структурі витрат агровиробників Сполучених Штатів 1/5 частина припадає на добрива. А для виробників кукурудзи та пшениці ця цифра ще більша. Зокрема, на добрива припадає 36% операційних витрат фермерів, що вирощують кукурудзу, і 35% у вирощуванні пшениці.

«Окрім підвищення цін, російське вторгнення в Україну погіршило і без того складну ситуацію з постачанням добрив і спричинило обмеження імпорту та експорту, що посилить дефіцит продукції», — додали експерти.

Ситуація іще поглибилася, коли росія та Китай ввели експортні обмеження, а потім набрали чинності міжнародні санкції проти білорусі та росії. Ці дві країни є основними постачальниками добрив на світовий ринок.

У звіті зауважується, що разом Китай, росія, Сполучені Штати, Індія та Канада виробляють понад 60% поживних речовин у світі. Найбільшим виробником є Китай, частка якого сягає приблизно 25%. Водночас він же сам є і найбільшим споживачем добрив.

Водночас росія та білорусь відіграють вирішальну роль на світовому ринку добрив, на них припадає майже 20% світового експорту. Сполучені Штати закуповують 14% імпортних добрив у росії та 3% в білорусі. Оскільки росія та білорусь є двома обмеженими постачальниками калійних добрив, економічні санкції проти росії та прямі санкції щодо білоруського калію негативно впливають на світові пропозиції калію.

«Війна між росією та Україною впливає на світові пропозиції добрив та продовольства. Унаслідок цього ціни, ймовірно, залишатимуться високими до закінчення російсько-української війни, оскільки нарощування виробництва добрив займає в середньому від 3 до 5 років за наявності необхідних резервів. Проте в деяких країнах запаси фосфатів і калію обмежені», — прогнозують експерти.

Також у звіті наголошується, що вторгнення росії в Україну призвело до зупинки українського виробництва добрив. Попри те, що Україна є відносно невеликим виробником, але за даними Міжнародної асоціації добрив, у 2019 р. вона виробила 1,58 млн т добрив і забезпечила понад 75% внутрішнього споживання азоту.

«Глобальні перспективи у виробництві продовольства на 2023 р. можуть бути ще жахливішими. Оскільки російсько-українська війна триває, а постачання добрив залишається обмеженим, високі ціни, ймовірно, матимуть ще сильніший вплив на рішення щодо вирощування сільгоспкультур серед аграріїв США, та й і світу загалом», — вважають в USDA.

 

kurkul.com