Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.09.2021

Світові ціни на золото впали на піврічні мінімуми через зміцнення долара

В короткостроковій перспективі можна очікувати подальшого зниження цін на дорогоцінні метали, якщо ФРС почне більш активно говорити про згортання стимулювання або фондові ринки відреагують на це негативно.

Ф’ючерси на золото в середу завершили торги на мінімальну ціну закриття з кінця березня. Зниженню котирувань сприяло зростання індексу долара США, який досяг найвищої позначки за рік.

«Ціна золота, ймовірно, буде знижуватися і далі на тлі зміцнення долара», – зазначає ринковий аналітик FXTM Лукман Отунуга, додаючи, що вплив на перспективи золота може надавати також бажаний ФРС індикатор інфляції (індекс витрат на особисте споживання), який буде опублікований в п’ятницю.

Центральний банк нещодавно підтвердив збереження інфляційного тиску, що підтримує його позицію щодо згортання стимулювання, говорить Девід Рассел з GoldCore.

«У короткостроковій перспективі можна очікувати подальшого зниження цін на дорогоцінні метали, якщо ФРС почне більш активно говорити про згортання стимулювання або фондові ринки відреагують на це негативно», – зазначає він.

Тим часом котирування золота і срібла можуть знову спробувати вирости на увазі думки про те, що «ФРС загнала себе в кут і має мало можливостей для значного скорочення заходів підтримки економіки», – вважає Расселл.

Грудневі ф’ючерси на золото в середу закрилися зниженням на 14,60 долара, або на 0,8%, по 1722,90 долара за унцію, що є найнижчою з 31 березня ціною закриття для найбільш активно торгуються контрактів, згідно з даними FactSet . У вівторок котирування знизилися на 0,8%.

Грудневі ф’ючерси на срібло подешевшали на 98 центів, або на 4,4% до 21,485 долара, що є найнижчою ціною закриття з липня 2020 року.

Індекс долара ICE в середу додав 0,6%. За минулий період тижня індекс виріс на 1,1%, а за останній квартал – на 2,1%.

«Ціни на золото і срібло знаходяться під тиском нового зміцнення долара США і зростання прибутковості 10-річних казначейських паперів», – говорить Карло Альберто де Каса, аналітик Kinesis Money.

У вівторок золото та інші дорогоцінні метали, які не приносять купонного доходу, відчували тиск, оскільки прибутковість 10-річних казначейських паперів США досягла найвищої позначки з 25 червня, а прибутковість 30-річних паперів – максимуму з 1 липня, згідно з ринковим даними Dow Jones.

Казначейські облігації, як і золото, є активами-притулками, і підвищення їх прибутковості скорочує попит на золото.

Коливання цін на дорогоцінні метали викликані «думкою про те, що поточна (підвищена) інфляція не буде лише тимчасовим явищем, як стверджували центральні банки в останні кілька місяців», – повідомляє де Каса.

«За такого розвитку подій ФРС, ймовірно, доведеться почати згортання (стимулюючих заходів) вже в листопаді», – стверджує аналітик.

Американські фондові ринки в середу намагалися відновитися після масштабних продажів вівторка, коли індекс S & P 500 (SPX) продемонстрував найстрімкіше денне падіння в процентному вираженні з 12 травня.

Тим часом грудневі ф’ючерси на мідь на COMEX закрилися з пониженням на 1,1%, по 4,199 долара за фунт. Січневі ф’ючерси на платину знизилися в ціні майже на 1,6% до 947 долара за унцію, а грудневі контракти на паладій подешевшали на 1,3% до 1830,30 долара за унцію.

 

metallurgprom.org