Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.11.2019

Світовий ринок сталевого брухту

На світовому ринку металургійного брухту постачальники підвищують ціни тоді, коли попит залишається переважно обмеженим. Обсяги пропозицій падають, а продавці озвучують ціни лише реальним покупцям. Наразі тенденції на ринку брухту значною мірою залежать від продажів сталевих виробів. Тому при зниженні торговельної активності у період зимового сезону поточні зміни у цінових трендах нетривалі, і найближчим часом можлива їхнє корегування до попереднього нижнього рівня. 

Так, наприкінці жовтня експортні ціни на брухт чорних металів преміум­класу HMS 1&2 (80:20) на європейському ринку знаходились у діапазоні  225­230 USD/т, FOB, на подрібнений брухт – в діапазоні 225­235 USD/т, FOB, що в середньому на 30 USD/т вище, ніж наприкінці вересня.

Водночас експортні ціни на брухт чорних металів преміум­класу HMS 1&2 (80:20) на американському ринку становили 225­230 USD/т, FOB, подрібнений брухт пропонувався в середньому за 230­235 USD/т, FOB, що на 25­30 USD/т більше, ніж наприкінці вересня.

На внутрішньому турецькому ринку спостерігалося зростання споживання брухту місцевими металовиробниками.

Таким чином, закупівельні ціни на сировину наприкінці жовтня зросли й коливалися у межах 240­270 USD/т. Очікується, що турецькі виробники продовжать прямувати за загальними світовими тенденціями та підвищуватимуть свої закупівельні ціни. Тим часом на турецькому імпортному ринку брухту чорних металів зросла активність покупців.

Зі свого боку, європейські та американські постачальники наприкінці жовтня вже пропонували вищий рівень цін, ніж в середині жовтня, хоча й утримувались від активних продажів переважно через очікування, що ціни на брухт зростатимуть і надалі. Окрім того, постачальники брухту з ЄС та США зосереджені на заготівлі сировини за вже укладеними угодами.

Угоди щодо брухту з Великої Британії були закриті на вищих рівнях, а ціни зросли до 250­255 USD/т, CFR. Водночас американські постачальники брухту, незважаючи на дуже обмежену кількість сировини, пропонують до угод ціни на брухт преміум­класу HMS 1&2 (80:20) на рівні 260 USD/т, CFR, і вище.

Тетяна Гуртовенко,

Експертка ДП «Держзовнішінформ»