Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.12.2019

Світовий ринок зернових культур

Протягом перших декількох днів звітного періоду (25 вересня – 23 жовтня) ринок американської пшениці демонстрував різноспрямовану динаміку. Котирування закрилися в «червоній зоні» на тлі низької активності учасників ринку та «ведмежих» новин із зовнішніх ринків. 

Зокрема Міністерство сільського господарства Російської Федерації підвищило прогноз щодо врожаю пшениці з 75 млн тонн до 78 млн тонн. Окрім того, Зернова біржа Буенос­Айреса прогнозує, що Аргентина збере рекордний урожай зернової культури – 21 млн тонн. Проте в очікуванні виходу нового звіту від МСГ США ринок зміг консолідуватися.

Трейдери сподівалися на істотні зміни показників прогнозних балансів кукурудзи та сої і мінімальних щодо пшениці. Але звіт відомства, який вийшов 10 жовтня, справив на біржі зворотний ефект. Було підвищено прогнози кінцевих запасів пшениці поточного сезону як для США, так і для світу загалом. І, головне, не виправдалися очікування на істотне зниження прогнозів виробництва і кінцевих запасів кукурудзи. Біржову ситуацію не допоміг виправити дуже непоганий для пшениці США експортний тиждень.

Отже, за оцінками МСГ США, виробництво пшениці в США скоротиться на 500 тис. тонн, в Австралії – на 1 млн тонн, в Канаді – на 300 тис. тонн, що буде майже компенсовано збільшенням врожаю в ЄС на 1 млн тонн. Для Росії прогноз виробництва залишили незмінним – 72,5 млн тонн, тоді як Міністерство сільського господарства Російської Федерації збільшило його до 75 млн тонн. Для Аргентини оцінку врожаю зернової культури також залишили на рівні 20,5 млн тонн, хоча місцеві біржі зменшили свої прогнози до 19,8­20 млн тонн. Незначне скорочення прогнозу виробництва пшениці в Канаді поки не враховує втрат врожаю від морозів та снігопадів. Оцінку світового споживання пшениці у 2019/2020 МР зменшено відносно попереднього прогнозу на 1,15 млн тонн, до 755,1 млн тонн (736,4 млн тонн у 2018/2019 МР), що призведе до зростання світових кінцевих запасів до рекордних 287,8 млн тонн. Кінцеві запаси пшениці в США збільшаться на 800 тис. тонн, в ЄС та Росії – на 410 тис. тонн, в Казахстані – на 330 тис. тонн, у країнах Близького Сходу – на 240 тис. тонн.

Наприкінці періоду, починаючи з 21 жовтня, пшеничний майданчик Чикаго завершив торги в «червоній зоні». Інвестори вирішили зафіксувати прибуток після досягнення грудневими ф’ючерсами м’якої пшениці максимуму з 28 червня.

На відміну від Чикаго, Європейська біржа розпочала звітний період зі зростання котирувань: оптимізму ринку французької пшениці надавав прогрес в експорті зернової культури. Окрім того, трейдери сподівалися, що з відкриттям у жовтні імпортної кампанії в Марокко поставки французької пшениці до цієї країни збільшаться. Також ціни були підтримані перемогою на тендерах, які проводив Єгипет.

В середині звітного періоду оператори на паризькому пшеничному майданчику так, як і в Чикаго, були розчаровані прогнозними балансами пшениці та кукурудзи від МСГ США. Ринок відреагував істотним зниженням. Щоправда, оператори ринку очікували отримати більш ясну картину щодо врожаїв пшениці в Австралії та Аргентині, де була посуха. Водночас інвестори вважали за краще піти в «тінь» до прояснення декількох моментів, які можуть задати новий напрямок ринку: подальший розвиток торговельних переговорів між США і Китаєм, оновлені дані про стан врожаю кукурудзи та сої в США, розв’язання питання щодо Brexit між Євросоюзом і Великою Британією. Однак уже 16 жовтня ринок консолідувався. Трейдери сподівалися перемогти на тендері в Алжирі, оскільки після підвищення ставок морського фрахту аргентинська пшениця перестала вважатися серйозним конкурентом. Однак біржове зростання в Парижі було обмеженим через тривале ослаблення Чикаго, а також сумніви операторів ринку щодо збереження темпів експорту французької зернової культури.

Американські біржі очікували на «бичачий» звіт і зростання цін на пшеницю та кукурудзу. Розбіжність оцінок аналітиків та експертів МСГ США стосовно площ до збирання, врожайності та валового збору кукурудзи в країні суттєво впливає на ціни. У жовтневому звіті площі до збирання кукурудзи в США зменшено на 0,2 млн акрів, до 81,8 млн акрів, тоді як аналітики оцінили їх у 81,5 млн акрів.

Окрім того, в новому звіті прогноз експорту кукурудзи з США у 2019/2020 МР знижено з 52,07 млн тонн до 48,26 млн тонн, а оцінку кінцевих запасів – на 6,63 млн тонн. Зменшення перехідних запасів на початок сезону на 8,5 млн тонн свідчить про помилку експертів МСГ США в прогнозі виробництва або споживання в балансі кукурудзи в країні на 2018/2019 МР. Через це було переглянуто й світовий баланс на 2019/2020 МР, в якому початкові запаси знижено на 5,5 млн тонн, до 324,3 млн тонн (341,3 млн тонн у 2018­му), оцінку виробництва – на 0,8 млн тонн, до 1104 млн тонн (1123,22 млн тонн), прогноз споживання – на 2,26 млн тонн, до 1125,49 млн тонн (1140,5 млн тонн), а кінцеві запаси – на 3,72 млн тонн, до 302,55 млн тонн (324 млн тонн).

Світовий баланс кукурудзи на 2019/2020 МР виявився більш напруженим порівняно з двома попередніми сезонами, тому будь­яке коригування виробництва різко змінюватиме ціни.

За звітний період (25 вересня – 23 жовтня) грудневий ф’ючерс на пшеницю на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) подорожчав на 16 USD/т (+9,1%), грудневий ф’ючерс на борошномельну пшеницю на Паризькій біржі (MATIF) – на 14,6 USD/т (+7,8%). Водночас денна зміна грудневого ф’ючерса на кукурудзу на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) становила +5,3 USD/т (+3,6%).

Мирослава Шимкова,

Експертка  ДП «Держзовнішінформ»

 

Ознайомтеся з переліком послуг Відділу досліджень ринків агропромислового комплексу та продовольства ДП «Держзовнішінформ» за посиланням https://bit.ly/3599FKS