Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.03.2023

Система оподаткування залишиться здебільшого незмінною до кінця війни, вважає голова комітету Ради Гетманцев

Імовірність істотних змін в чинну податкову систему до кінця війни вкрай мала, буде скасовано 2% єдиний податок і можливі деякі точкові зміни, вважає голова комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“Відмовилися від будь-яких ідей щодо перегляду бази оподаткування на 2023 рік… Стара податкова база, мені здається, залишиться до кінця війни, якщо не говорити про скасування 2% податку і, можливо, точкові рішення”, – сказав він на Bussiness Wisdom Summit, який відбувся цього тижня в Києві.

Згодом, за його словами, українська податкова система прагнутиме до європейської моделі оподаткування, і цьому немає альтернативи.

Серед поточних проблем він виділив “тінь”, яку поглибила війна. “І це чи не найбільший виклик для нас”, – наголосив Гетманцев.

Водночас він виокремив позитиви у розв’язанні цієї проблеми, зокрема, припинення системних скруток, початок виведення з тіні грального бізнесу.

За словами голови комітету, у підакцизному секторі менше стало тіні в лікеро-горілчаному бізнесі, тоді як у тютюновій галузі її побільшало, проте останні дії з обшуками на деяких підприємствах, а раніше – закриттям виробництва в Жовтих Водах дають надію і тут.

Гетманцев зазначив, що у владі є розуміння про необхідність підтримки бізнесу в нинішніх умовах, однак наголосив, що можливості держави на це вкрай обмежені. За його словами, збережено програми пільгового кредитування “5-7-9”, іпотечного кредитування, підтримки стартапів.

“Усе залежатиме від ситуації на фронті… До перемоги розраховуємо на помірне зростання як оптимальний сценарій”, – сказав голова комітету, водночас нагадавши, що прогнози зростання на поточний рік є мінімальними – у межах 1%.

 

ua.interfax.com.ua