Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.02.2022

«Тарифна» комісія запровадила тимчасові обмеження на ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вжила невідкладних заходів для стабілізації ціноутворення на ринку електроенергії.

Про це повідомляється на сайті НКРЕКП, передає Укрінформ

Зазначається, що наприкінці січня – на початку лютого внаслідок значного профіциту на ринку електричної енергії виникла ситуація, за якої спостерігається перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та, відповідно, значне коливання цін.

«В окремі періоди обсяги продажу на внутрішньодобовому ринку (ВДР) зрівнювалися з обсягами продажу на ринку на добу наперед (РДН), що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії», – йдеться в повідомленні.

Тому з метою оперативного врегулювання ситуації НКРЕКП 4 лютого ухвалила запровадити низку тимчасових заходів, що мають усунути негативні явища на ринку електроенергії та стабілізувати ціноутворення на ньому.

Зокрема, регулятор:

  • передбачив у торговій зоні «ОЕС України» тимчасове застосування мінімального цінового обмеження на ВДР на рівні не нижчому, ніж ціна РДН (не менше від значення 105% від ціни РДН);
  • збільшив цінові обмеження на балансуючому ринку;
  • скоригував алгоритм розрахунків плати за небаланси під час профіциту на ринку електричної енергії;
  • запровадив практику перевірки походження обсягу продажу електричної енергії на добу постачання у заявках на продаж учасників РДН/ВДР.

Як уточнюється, відповідні зміни були внесені до постанови НКРЕКП від 8 квітня 2020 року №766 «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

«Питання про ситуацію на ринку електричної енергії будуть внесені до порядків денних засідань Комісії, що будуть проводитися кожного дня на наступному тижні з метою забезпечення оперативного реагування за результатами моніторингу. В разі збереження негативних тенденцій на ринку регулятор буде вживати кроків щодо подальшого збільшення відповідальності учасників ринку електричної енергії», – заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк під час розгляду цього питання.

Як повідомлялося, 3 лютого НКРЕКП затвердила зміни до правил ринку електроенергії на період проходження ізольованого режиму енергосистемою України.

 

www.ukrinform.ua