Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.03.2023

Темпи падіння ВВП України в лютому 2023-го сповільнилися до 26% – Мінекономіки

Економічна активність почала поступово відновлюватися, враховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії

Темпи падіння ВВП України за підсумками лютого 2023 року сповільнилися до 26% у порівнянні з 32% у січні поточного року.

Про це свідчать оперативні оцінки міністерства економіки України (Мінекономіки).

«У лютому 2023 року економічна активність поступово відновлювалась, враховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень завдяки відновленню роботи усіх доступних видів генерації в енергосистемі з середини лютого. Виграна Україною «енергетична війна» додала оптимізму бізнесу, який покращив свої настрої щодо майбутнього та активізував діяльність. В цілому, економічний фронт тримається – економіка продовжує функціонувати, адаптуватися, відновлюватися», – прокоментувала перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Зокрема, у лютому 2023-го порівняно з січнем дещо покращилася ситуація в промисловому виробництві завдяки зниженню тиску дефіциту електроенергії. Крім того, минулого місяця ракетних ударів по об’єктах електроенергетики було менше ніж у січні поточного року, а їх негативний вплив нівелювався більшою адаптивністю виробників.

Як зазначає Мінекономіки, покращується ситуація в багатьох галузях економіки. Зокрема, у транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності за всіма ключовими видами транспорту, окрім авіаперевезень, діяльність яких наразі призупинена. Також дещо покращилася ситуація у тваринництві та будівельній сфері.

Українська металургія поступово нарощує виробництво на тлі стабілізації енергопостачання в країні. Металургійні підприємства за підсумками лютого 2023 року збільшили виробництво прокату на 30% у порівнянні з попереднім місяцем – до 334 тис. тонн, а виплавку сталі – на 49,3% м./м., до 353 тис. тонн.

При цьому, у порівнянні з аналогічним місяцем 2022 року виробництво скоротилося на 79,9% р./р. та 73,6% р./р. відповідно. Металургійна промисловість не може відновити виробництво на повну потужність через втрату двох найбільших металургійних підприємств України – «Азовсталі» та ММК ім. Ілліча в Маріуполі, а також декілька несприятливих чинників – це логістичні проблеми, зокрема блокада українських морських портів, та все ще несприятлива кон’юнктура ринку.

Нагадаємо, раніше НБУ погіршив очікування щодо зростання ВВП України на 2023 рік до 0,3% із 4% у попередньому прогнозі. Погіршення очікувань пов’язане насамперед з наслідками енерготерору з боку РФ, а також переглядом припущення щодо тривалості збереження безпекових ризиків.

Рейтингове агентство Fitch Ratings водночас прогнозує збільшення ВВП України на 2%. Темп інфляції в країні у 2023-му, як очікується, знизиться до 21%.

 

gmk.center