Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.12.2020

Трансформація системи охорони здоров’я створила умови для розвитку ринку медичних спеціальностей, – НСЗУ

Ринок праці в українській медицині довго був маломобільним та з перевантаженнями за одними спеціальностями і браком інших. Так, в Україні одна з найбільших кількостей акушерів-гінекологів серед країн Організації економічного співробітництва та розвитку – 24 на 100 тис. населення. Тоді як у Польщі, наприклад, 13 гінекологів на 100 тис. населення. При цьому кількість хірургічних спеціальностей значно менша, ніж в інших Європейських країнах – приблизно 20 при середньоєвропейському показнику 50.

В електронній системі охорони здоров’я зареєстровано 96 835 лікарів спеціалізованої медичної допомоги. Найбільше серед них акушерів гінекологів – понад 9 тисяч, лікарів-терапевтів – понад 6 200, хірургів – понад 6 тисяч, неврологів – 4,5 тисячі. Водночас у галузі трансплантології зареєстровано лише 14 фахівців, в імунології – 21, у токсикології – 22 фахівці. По 25 фахівців зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я за напрямами психофізіологія і вірусологія та 34 дитячих онкологи. Це дані з електронної системи охорони здоров’я про кількість фахівців у закладах спеціалізованої медичної допомоги, які мають договір з НСЗУ і працюють за Програмою медичних гарантій.

Загалом кількість спеціалізованих закладів, що мають договір з НСЗУ, – 1682. Щоб підписати договір із НСЗУ, заклад має мати достатньо лікарів відповідних спеціальностей. На початку року понад 500 закладів охорони здоров’я в Україні уклали договір з НСЗУ із зобов’язанням виконати відкладені вимоги. Власники та керівники медичних закладів, які отримували кошти від НСЗУ на відкладених умовах, мали 6 місяців, щоб дообладнати лікарні і забезпечити їх необхідними фахівцями. Одна з основних причин невідповідності вимогам НСЗУ – нестача необхідної кількості медичних фахівців, зокрема анестезіологів. Ці фахівці потрібні, щоб надати пацієнту комплексну допомогу, якщо він потрапляє у відділення інтенсивної терапії чи потребує підключення до апарату ШВЛ.

На сьогодні з 500 закладів, які уклали договір на відкладених вимогах, більшість з них вимоги виконали. Тобто – дооснастилися необхідним обладнанням та фахівцями і здатні надавати послуги за договором з НСЗУ.

Трансформація системи охорони здоров’я створює умови для сталого розвитку медичних закладів, зростання заробітних плат та покращення умов праці медичних працівників. Керівництво закладу та його власники повинні вміти скористатися цими можливостями, правильно розподіляти ресурси і розвивати свої заклади для потреб пацієнтів та з урахуванням інтересів медичних працівників.

Джерело: Урядовий портал.