Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.04.2023

Транзит агропродукції через Польщу відновився за новими правилами

З опівночі у п’ятницю, 21 квітня, набув чинності новий порядок транзиту сільськогосподарських вантажів з України через територію Польщі. Про це повідомила прес-служба Державної служби з безпеки на транспорті («Укртрансбезпеки»).

Зазначається, що митні органи Польщі будуть проводити митне оформлення аграрної продукції з України, що заборонена до імпорту на польську митну територію і прямує в режимі транзиту, виключно за наявності митної декларації Т1, де місцем призначення вказано польські порти Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин або інші країни ЄС. Крім того, для оформлення необхідні коди товарів сільськогосподарської продукції (на рівні 6 цифр), а також дані щодо безпеки та захисту, яких вимагає Євросоюз.

Для попередження спроб припинення транзиту та імпорту сільгосппродукції на митну територію Польщі запроваджуються додаткові заходи контролю, а саме:

  • встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі);
  • відстеження вантажів, які прямують транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENT для підтвердження, що автомобільний або залізничний транспорт доїхав до пункту призначення в іншій країні ЄС (не буде застосовуватись до вантажів, що прямують до польських портів);
  • фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС упродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня. Надалі конвоювання буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Польщі.

Зазначається, що для українських перевізників опломбування і супровід будуть безкоштовні в найближчий тиждень.

Для транспортних засобів, які вже знаходяться на польській стороні кордону, у випадку, якщо власники вантажу не бажають робити реімпорт та, відповідно, сплачувати ПДВ, необхідно буде оформити декларацію Т1 на пункті пропуску і спрямувати вантаж в інші країни ЄС чи польські порти.

В «Укртрансбезпеці» наголосили, що при спробі імпортувати товари до Польщі попри заборону, польські митні органи можуть повернути транспортний засіб із вантажем до України.

Наголошується також, що умови перетину кордону можуть змінюватися.

Минулого тижня п’ять країн — Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія — звернулися до Єврокомісії з проханням вжити захисних заходів для обмеження сільськогосподарського імпорту з України, оскільки великий потік збіжжя та продуктів харчування, що потрапляє на ринок ЄС з України, призвів до падіння цін на таку продукцію та завдав шкоди фермерським господарствам у країнах, що межують з Україною.

Згодом Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія заборонили ввезення українських сільськогосподарських товарів на свою територію. В Єврокомісії заявили, що не підтримують такі одноосібні дії, оскільки питання щодо регулювання торгівлі належить до компетенції ЄС.

Польща забороняла також транзит української сільгосппродукції своєю територією, але за результатами перемовин 18 квітня було досягнуто домовленості про його розблокування.

Україна, один з найбільших світових експортерів зерна, після початку повномасштабного вторгнення Росії тривалий час узагалі не могла експортувати збіжжя через Чорне море, що змусило її шукати альтернативні шляхи експорту. Велика кількість українського зерна, дешевшого, ніж вирощене в ЄС, опинилася в країнах Центральної Європи. Це негативно вплинуло на місцевих фермерів.

 

ports.ua