Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.03.2021

«Трембіта» надає можливість мільйонам українців отримувати більшість державних послуг онлайн

Одна з ключових цілей Мінцифри — переведення 100% публічних послуг в онлайн. Через систему «Трембіту» наданий безпечний обмін інформацією між десятками державних електронних реєстрів. Отже, є можливість мільйонам українців отримувати більшість державних послуг онлайн. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час онлайн-конференції «Система «Трембіта»: як ми зробили, аби бігали дані, а не люди».

«ЄС з ентузіазмом підтримує розвиток електронного врядування в Україні. Я пишаюсь, що створена програмою U-LEAD з Європою система “Трембіта” є основою української інфраструктури електронного врядування. Вона покращує якість надання електронних державних послуг на державному та місцевому рівнях, забезпечуючи успішне впровадження реформ децентралізації та цифрової трансформації в Україні. ЄС буде продовжувати підтримувати систему “Трембіта” у рамках проекту EU4DigitalUA для досягнення ефективного, прозорого та сталого надання державних послуг громадянам та бізнесу», — заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Саме завдяки цій системі Мінцифри вдалося запустити такі послуги, як єМалятко та ID14. Також це дозволить вже навесні оцифрувати найпопулярнішу послугу в Україні — зміну місця реєстрації.

«Трембіта» — один з ключових елементів розбудови цифрової держави. Завдяки системі безпечного обміну даними Мінцифри за короткий проміжок часу досягло надзвичайних результатів у напрямку електронного врядування. Ми вже зробили перший важливий крок для побудови цифрової держави. Надалі будемо разом розвивати «Трембіту» в рамках іншого проекту — EU4DigitalUA», — зазначив Михайло Федоров.

«Трембіта» дозволила покращити якість даних, оптимізувати реєстри, прискорити роботу держорганів та створити корисні сервіси для громадян.

Крім того, підключення до «Трембіти» ЦНАПів, що працюють в інформаційній системі «Вулик», відкриває нові можливості отримання даних з державних електронних реєстрів. Це підвищує ефективність роботи ЦНАПів і допомагає нарощувати спроможність громад. Про це зазначила Сусанна Делланс, директор програми U-LEAD з Європою від Sida.

До «Трембіти» вже долучилися понад 80 державних органів влади та організацій. У промисловому середовищі системи зареєстровано 43 державних електронних інформаційних ресурси. Побудовано понад 180 електронних взаємодій. Загалом у 2020 році здійснено понад 80 млн обмінів даними через систему «Трембіта».

Керівник проекту EGOV4UKRAINE Марі Педак під час конференції зауважила, що «Трембіта» забезпечує взаємодію державних електронних реєстрів та інформаційних систем і обмін даними між ними, створюючи основу для надання електронних послуг громадянам та бізнесу.

Виконавчий директор Академії електронного управління Ханнес Асток також підкреслив, що Україна – найбільша країна світу, де повноцінно працює платформа обміну даними «естонського» походження.

Систему «Трембіта» розроблено і впроваджено протягом 2016-2021 років у рамках проекту EGOV4UKRAINE програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою» та IT-компаніями Cybernetica AS (Estonia) і SoftExpansion (Україна). Відповідні роботи коштували 9,4 млн євро та були профінансовані Європейським Союзом і його державами-членами Швецією, Данією, Німеччиною, Польщею, Естонією та Словенією.

Джерело: Урядовий портал.