Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.12.2021

Ціна газу на наступний рік переглядатиметься з урахуванням світових цін і рівня власного видобутк

Ціна на газ для населення на наступний річний період з 1 травня 2022 року до 30 квітня 2023 року формуватиметься в залежності від ціни газу на світовому ринку та обсягу власного його видобутку, при цьому уряд має достатній набір інструментів для захисту населення, зазначив прем’єр -міністр України Денис Шмигаль.

“Цьогорічна ціна на газ (…) це річний ринковий продукт, зафіксований на один рік. Звичайно, на наступний річний період він буде переглянутий НАК “Нафтогаз” і формуватиметься залежно від того, якою буде динаміка ціни на газ на світовому ринку і скільки буде газу в Україні, як ми підніматимемо власний видобуток, а ми над цим працюємо”, – сказав прем’єр в ефірі програми “Свобода слова на ICTV” у понеділок пізно ввечері.

За його словами, цей “річний продукт буде зрозумілим”, а уряд зробить усе можливе, щоб захистити як уразливих споживачів, так і населення загалом “з погляду ціни на газ”.

“Завжди уряд має інструмент, як захистити населення від тих чи інших неринкових, монопольних або кризових впливів”, – заявив Шмигаль.

При цьому як один із прикладів він навів рішення уряду про обмеження цінової надбавки на дизпаливо та бензин, що, на його думку, стабілізувало ціни.

Водночас, на питання ведучого про вимоги Міжнародного валютного фонду щодо “ринкової ціни”, зокрема, на газ, прем’єр зазначив: “Меморандум із МВФ – це двосторонній документ, і там немає вимог. Там є спільна домовленість, як ми рухаємось. Там закріплено важливі для нас основи, які є базою нашого розвитку в ринковій економіці. Там прописані кроки щодо подальшого розвитку енергоринку, а не про катастрофічне зростання цін, не про те, що економіка, енергетика та населення не потягнуть таких цін”.

Пізніше він також пояснив, що, враховуючи достатні для проходження опалювального сезону ресурси з газу та вугілля, уряд не має планів щодо введення обмежень споживання електроенергії, а її відключення зараз – це результати планових або аварійних ремонтів електромереж, що здійснюються операторами системи розподілу (обленерго).

Як повідомлялося, кількома днями раніше прем’єр неодноразово зазначав, що Україна має достатній обсяг енергоресурсів для проходження опалювального сезону. Він зазначив, що станом на середину грудня в українських сховищах понад 15 млрд куб. газу. Також, за його словами, цієї зими постачання українського та імпортного енерговугілля на ТЕС становитимуть близько 2 млн тонн/місяць, тоді як його використання прогнозується обсягом 1,7-1,9 млн тонн, що дозволить накопичувати на складах по 0,1 -0,3 млн тонн на місяць.

До 1 травня 2022 року річна пропозиція “Нафтогазу” для населення становить 7,96 грн/куб. м (з ПДВ без вартості транспортування).

 

ua.interfax.com.ua