Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.02.2023

Ціна на викиди вуглецю в ЄС сягнула майже €100 за тонну

З початку 2023-го базовий контракт на викиди вуглецю зріс приблизно на 20%

Ціна на вуглець у ЄС досягла рекордного рівня, наблизившись до €100/т.

Про це повідомляє Reuters.

Базова ціна надбавки ЄС (EUA) за грудень 2023-го 20 лютого закрилася на рівні €98,3/т, що на 2,1% більше, ніж наприкінці минулого тижня. Раніше вона сягала рекордного рівня у €99,99/т.

Як зауважують трейдери, низькі температури в поєднанні з нижчою швидкістю вітру означають більший попит на електроенергію від електростанцій, які працюють на викопному паливі. Електростанціям, своєю чергою, потрібно купувати дозволи, аби покрити свої викиди вуглецю.

За прогнозами, наступного тижня температури в Північній Європі, говорить Грегорі Іділ, старший трейдер викидів вуглецю в Vertis, опустяться нижче середнього сезонного значення. Це може змусити комунальні підприємства розширити діяльність з хеджування.

З початку 2023 року базовий контракт на викиди вуглецю зріс майже 20%. Це відбулося на фоні очікувань щодо покращення ситуації в європейській економіці та падіння цін на енергоносії з рекордно високих значень. Окрім того, підвищенню цін сприяли спекулятивні купівлі.

Хоча на початку тижня ціна на викиди вуглецю не досягла €100/т, на думку трейдерів і аналітиків, вона незабаром може бути перетнути цю позначку, оскільки вартість EUA демонструє сильний імпульс.

Як повідомляв GMK Center, Австралія обмежить вартість кредитів на викиди вуглецю на рівні $50/т для великих забруднювачів. Країна також розгляне можливість запровадження імпортного вуглецевого мита. План реформи захисного механізму відкритий для консультацій до 24 лютого поточного року. Зараз пропонується, щоби підприємства-забруднювачі скорочували викиди вуглецю в середньому на 4,9% на рік. Планується, що новий механізм запрацює з 1 липня 2023-го.

 

gmk.center