Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.10.2022

Ціна на яйця у листопаді має стабілізуватися – Мінагрополітики

Протягом цього року динаміка цін на яйця показує великі коливання. Міністерство аграрної політики та продовольства України пояснює, в зв’язку з чим склалася така ситуація та коли чекати вирівнювання цін.

Так, до початку повномасштабного вторгнення рф у січні-лютому 2022 року вартість яєць в Україні (за 10 шт.) становила близько 35 грн. У травні–червні ціна на них впала нижче собівартості – до 16,5- 17 грн. У липні–серпні вона дещо вирівнялася, але все ж залишалася на рівні собівартості й становила 25,5–26 грн. У вересні – почала знову зростати, протягом місяця повернувшись і навіть досягнувши довоєнної позначки в 30 грн. У жовтні вона збільшилась, у порівнянні з вереснем, ще на 23,5 %.

На зростання цін вплинуло кілька факторів. По-перше, сезонність. По-друге, через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво ціла низка підприємств. Зокрема, ТОВ «Дмитрівська птахофабрика» Донецької обл., ФГ «Стимул 777» Луганської обл., філія «Богодухівська птахофабрика» Харківської обл., ПАТ «Птахогосподарство Авангард» Херсонської обл.

По-третє, через стрімке падіння цін влітку, які були нижчими від собівартості, в Україні різко скоротилося поголів’я курей, яке поки що не відновилося в необхідній кількості. Також, в умовах війни було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.

Наразі оптова-відпускна ціна курячих яєць в Україні становить 43 грн за десяток. Проте уже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна піде на спад і стабілізується, зазначає перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Через військові дії, знищення птахівничих комплексів, проблеми з логістикою різко скоротилося поголів’я курей та виробництво в цілому. Виробники яєць змушені були продавати продукцію нижче за собівартість. Із вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. В результаті на ринку пропозиція яєць знизилась, що спровокувало стрибок цін», – пояснив він.

Тарас Висоцький зазначає, що вже до кінця жовтня ми вийдемо на зниження і стабілізацію цін на рівні довоєнного часу.

 

minagro.gov.ua