Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.07.2022

Ціна вугілля на світовому ринку може зрости

Котирування коксівного вугілля, незважаючи на падіння, також мають перспективи зростання

Ціни на вугілля на світових ринках  зросли з близько $300 на початку травня до $400/т у першій декаді липня. І хоча після піку близько $430/т наприкінці травня котирування знизилися, в найближчому майбутньому можна очікувати подальшого підвищення. Прогнозний тренд показує, що ціни на вугілля до кінця поточного року можуть зрости до $480-490/т.

Цьому сприятиме як ембарго ЄС на імпорт вугілля з Росії (набуде чинності з серпня 2022 року), так і можливе зростання цін на інші види енергоносіїв, що вимагатиме від споживачів часткового повернення до вугільної генерації. Наприклад, в умовах зростання цін на природний газ та можливих перебоїв з його постачаннями з РФ, Німеччина відновить роботу вугільних електростанцій. Аналогічно вчиняють інші країни ЄС, які мають такі можливості.

Своєю чергою ціни на коксівне вугілля в другому кварталі навіть знижувалися на фоні спаду в світовій металургії та часткового відновлення експорту. За даними S&P Global, ціна на коксівне вугілля преміум-класу на умовах FOB Австралія в другому кварталі знизилася на 41,4% – до $302/т на кінець другого кварталу.

Водночас очікування зростання цін на коксівне вугілля у 2022 та 2023 роках зумовлені перебоями з поставками з Австралії та Росії. За прогнозами Fitch, у 2022 і 2023 році ціни на коксівне вугілля будуть на рівні $400/т і $200/т відповідно.

Ціни можуть залишатися нестабільними, оскільки західні країни обмірковують подальші санкції проти Росії, а Китай намагається пожвавити свою економіку після карантину через COVID-19.

Як повідомляв GMK Center, імпорт коксівного вугілля в Україні є значною проблемою. В Україні сьогодні видобувають тільки коксівне вугілля марки К (hard cokingcoal). Поставки інших марок, необхідних для коксування (soft, semi-soft), і навіть антрациту залежали від РФ. Вугілля з Казахстану також недоступне, оскільки раніше транспортувалося через територію Росії. Тому перелаштуватися на поставки з інших джерел є непростим завданням в умовах блокади портів.

 

gmk.center