Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.03.2022

Ціни на алюміній у світі зростають через побоювання дефіциту

Російський «Русал» втратив доступ одразу до кількох джерел сировини

Ціни на алюміній у Лондонській біржі металів (LME) зросли у вівторок на фоні побоювань щодо перебоїв із поставками, а також на через відсутність значного прогресу на переговорах щодо припинення вогню між Росією та Україною. Тримісячні ф’ючерси на алюміній вранці у вівторок подорожчали на 0,3% – до $3532 за тонну. Утім, пізніше стався відкат на 0,1% – до $3517 за тонну, передає MarketScreener.

Цей рівень цін близький до майже двотижневого максимуму, зафіксованого у понеділок. Тримісячні ф’ючерси на алюміній на LME зросли на 3,7%, до $3507 за тонну, після досягнення піку з 10 березня, повідомляє Reuters.

Запаси алюмінію на складах LME становили 704,8 тис. тонн, що є найнижчим рівнем з 2007 року. Запаси алюмінію на біржових складах Шанхаї також впали на 4,2% – до 333,8 тис. тонн.

Проблеми з поставками алюмінію посилила заборона Австралії на експорт глинозему та алюмінієвої руди до Росії в рамках санкцій проти Москви. Консалтингова компанія Wood Mackenzie зазначає, що заборона на експорт до Росії сировини для виробництва алюмінію вплине на виробництво «Русалу». Експорт глинозему з Австралії до Росії в 2021 році становив 1,5 млн тонн – це 19% потреб “Русалу”. Крім того, зупинено Миколаївський глиноземний завод потужністю 1,75 млн тонн глинозему на рік.

«Стає більш імовірним, що єдиним варіантом отримання глинозему для UC Rusal будуть закупівлі через китайські компанії. Одним з можливих результатів може стати закупівля глинозему китайськими покупцями та переспрямування продажів через російські далекосхідні порти. Однак це є серйозною політичною проблемою для Китаю та його торгових відносин з рештою світу», – вважає аналітик Wood Mackenzie Удай Пател.

Нагадаємо, що Австралія заборонила  експорт до Росії глинозему та алюмінієвих руд (бокситів) у рамках санкцій проти РФ за військову агресію проти України. Досі Росія закривала поставками з Австралії близько 20% своїх потреб у сировині для виробництва алюмінію.

 

gmk.center