Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.05.2023

Ціни на брухт продовжують падати на більшості світових ринків

Падіння цін на сталь унеможливлює закупівлі брухту за поточними цінами

Світові ціни на брухт минулого тижня продовжували зменшуватися на фоні відсутності попиту з боку металургійних підприємств. Падіння цін на сталь змушує металургів відмовлятися від закупівель сировини, щоб не зазнати збитків.

Ціни на металобрухт HMS 1/2 в Туреччині за тиждень 24 квітня – 1 травня 2023 року опустились на 2,9% у порівнянні з попереднім тижнем – до $399-403/т. Металургійні підприємства країни продовжують стримуватись від укладання угод на закупівлі металобрухту.

Настрої на ринку погіршуються кожного дня, оскільки металурги постійно знижують використання потужностей на тлі відсутності продажів сталі, що, своєю чергою, скорочує і без того млявий попит на металобрухт. Продажі турецької сталі страждають через неконкурентоспроможні ціни на експортному ринку. Окрім того, знецінення курсу ліри до долара також завдало удару по і без того низьким продажам готової сталі.

В березні 2023-го експорт арматури з Туреччини впав до історичного мінімуму – 202,4 тис. тонн. У квітні очікується подібний сценарій. Сукупність цих факторів знижує ціни на брухт вже третій тиждень поспіль. За цей час ціни втратили близько $40/т та перетнули поріг в $400/т, який востаннє був досягнутий наприкінці 2022 року.

Турецькі покупці не бачать перспективи поповнення запасів сировини, оскільки не можуть продати вже наявну продукцію. Хоча деякі контракти укладаються, з кожним разом їх вартість стає дедалі меншою. Частина трейдерів погоджується з тиском металургів та продає сировину за продиктованою споживачем ціною.

Учасники ринку прогнозують, що незабаром ціни на брухт в Туреччині опустяться до $360/т, оскільки тиск з боку споживачів та вплив економічних чинників зростатиме напередодні виборів президента.

Ціни на китайському ринку брухту минулого тижня продовжили спад. Котирування сировини на внутрішньому ринку впали на 6,5%, до $404,1/т. Попит на брухт слабшає через негативні очікування на ринку сталі, що спричиняє призупинення закупівель.

Протягом 21-28 квітня 2023 року китайські заводи з ЕДП використовували 62,2% виробничих потужностей, що на 4,2 в.п. менше попереднього тижня.

Середньодобовий обсяг поставок брухту на всі металургійні підприємства склав 264 тис. тонн, що на 8% менше у порівнянні з тижнем 14-21 квітня. Середньодобове споживання сировини впало на 8,6%, до 288 тис. тонн.

Ціна брухту на ринку США за тиждень 24 квітня – 1 травня 2023 року знизилася на 3,1% у порівнянні з тижнем раніше – $374-378/т.

Негативний стан ринку Туреччини продовжує впливати на американські ціни брухту. Оскільки попит з боку турецьких металургів відсутній, а ціни на сталь продовжують падати, ринок не очікує зростання цін сировини у короткостроковій перспективі.

Наразі світовий ринок брухту залежить від цін на сталь у Китаї. Турецькі металурги не можуть продати готову продукцію на експортних ринках, оскільки азійські та російські продавці пропонують нижчі рівні цін, які є недосяжними для Туреччини. Постачальники брухту з США залежать від турецьких та тайванських споживачів, котрі не бажають купувати сировину, не розуміючи перспектив продажів сталі, тому очікують суттєво більшого падіння цін на брухт.

Як повідомляв GMK Center, обсяги заготівлі металобрухту в Україні за підсумками березня 2023 року скоротились на 23,2% в порівнянні з попереднім місяцем – до 70,4 тис. тонн. Експорт металобрухту за березень 2023 року становив 15,5 тис. тонн, що на 6,1% менше м./м.

 

gmk.center