Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.08.2022

Ціни на кукурудзу залишаються під впливом повільного експорту з США та відновлення поставок з України

Падіння цін на нафту, активізація експорту кукурудзи другого врожаю з Бразилії, низький попит на американську кукурудзу та вихід першого судна з зерном з чорноморського порту України посилюють тиск на ціни на кукурудзу.

На новини про погіршення макроекономічних показників Китаю товарні ринки вчора відреагували падінням, зокрема ціни на нафту знизилися на 4%.

З порту Одеси в напрямку Лівану 1 серпня вперше з початку війни вийшло судно з 26 тис тонн української кукурудзи. Вже 2 серпня воно прибуде до Стамбулу, де пройде огляд, після чого отримає дозвіл на продовження рейсу. Очікується, що згідно з укладеною в Туреччині 22 липня угодою безпечними коридорами щодня 3 кораблі виходитимуть з портів України.

За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», у липні Україна збільшила експорт агропродукції на 12% до 3 млн тонн, зокрема зернових – на 21% до 1,7 млн тонн, з яких кукурудзи – 1,17 млн тонн, пшениці – 375 тис тонн, ячменю – 150 тис тонн.

Завдяки зерновим коридорам вже з серпня експорт зерна з України може різко вирости, але ціни попиту відчутно не зміняться, оскільки в першу чергу виводитимуть кораблі, які довго стоять в портах, а таких майже 80, а також трейдери відправлятимуть зерно старого врожаю, що вже реалізоване, але ще не доставлене до покупців.

Жовтневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу в Чикаго вчора впали на 0,9% до 319 $/т, що значно перевищує «довоєнний» рівень лютого – 270 $/т внаслідок зниження прогнозів врожаю в Україні цьогоріч.

Листопадові ф’ючерси на кукурудзу на паризькій Euronext вчора впали на 2,5% до 320,25 €/т або 329 $/т, хоча загалом за липень виросли на 12,6% на прогнозах зниження прогнозів врожаю кукурудзи в ЄС.

Грудневі ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго вчора знизилися на 1,6% до 240 $/т, хоча загалом за місяць виросли на 5,2% на тлі сильної спеки у США.

За даними Crop Progress, на 31 липня у США у фазі воскової стиглості знаходилося 26% посівів кукурудзи (35% торік та 31% в середньому за 5 років), а у доброму та відмінному стані знаходилося, як і тиждень тому, 61% посівів (62% торік), тобто спека майже не вплинула на посіви.

Експорт кукурудзи з США за тиждень 22-28 липня склав 857 тис. тонн, а загалом у 2021/2022 МР сягнув 51,926 млн тонн у порівнянні з 63 млн тонн у цей час торік. Вже зрозуміло, що до 1 вересня експортувати прогнозовані 62 млн тонн не вдасться, особливо з огляду на активізацію поставок з Бразилії, де завершується збирання другого врожаю кукурудзи у прогнозованих обсягах.

 

graintrade.com.ua