Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.12.2022

Ціни на металопрокат зростуть на початку 2023 року – Vartis

На світових ринках метал у поточному році подешевшав на 22% у порівнянні з 2021-м

У 2022 році чорний металопрокат в Україні подорожчав на 21-28% у національній валюті в порівнянні з 2022-м. Такими даними поділився директор Національної мережі металоцентрів Vartis Сергій Коваленко, повідомляє «Промисловий портал».

За даними компанії, здорожчання в гривні було пов’язано з повномасштабним вторгненням РФ та зростанням інфляції. Війна також вплинула на попит та можливості виробництва.

Натомість у доларах сталева продукція на світових ринках у поточному році подешевшавла на 22% в порівнянні з 2021-м. Зокрема, зараз арматура коштує $740/т, тоді як минулого року її ціна сягала $950/т.

За словами Сергія Коваленка, згідно з пронозами експертів зовнішніх ринків, приблизно у другій половині лютого чи на початку березня 2023 року ціни на металопрокат підвищаться у зв’язку із сезонними факторами.

На зростання цін прокату на українському ринку також може вплинути дефіцит певних його категорій через неможливість їх виробництва в Україні. Так сталося, зокрема, коли рф знищила ММК ім.Ілліча та «Азовсталь» у Маріуполі, де виробляли двутаврову балку, рейки та товсті листи – тоді ціни на ці позиції в Україні зросли майже вдвічі.

Зараз, попри те що «ArcelorMittal Кривий Ріг», «Каметсталь» не працюють через перебої з енергопостачанням внаслідок російських ракетних атак, дефіциту певних видів металопрокату на українському ринку не виникає. За даними Vartis, українські металовиробники забезпечені складськими запасами готової продукції. Але в разі критичного зупинення заводів може виникнути дефіцит, що також призведе до зростання цін на українському ринку металопрокату, адже певні позиції доведеться імпортувати.

Як повідомляв GMK Center, металургійні підприємства України за підсумками листопада 2022 року скоротили виробництво прокату на 23,2% порівняно із жовтнем – до 222 тис. тонн. У річному обчисленні випуск продукції у листопаді 2022 року скоротився на 85,8%, свідчать дані ОП «Укрметалургпром».

 

gmk.center