Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.01.2023

Ціни на залізну руду завершили 2022 рік зростанням на 43% р./р. – $124,1/т

Ф’ючерси руди на Даляньській товарній біржі за тиждень 23-30 грудня 2022 року зросли на 5,1% в порівнянні з попереднім тижнем

Травневі ф’ючерси на залізну руду на Даляньській товарній біржі за тиждень 23-30 грудня 2022 року ззросли на 5,1% в порівнянні з попереднім тижнем – до 863 юанів/т ($124,14/т). Таким чином, котирування повернулися до зростання після незначного спаду тижнем раніше. Про це свідчать дані Nasdaq.

Котирування залізної руди станом на 30 грудня 2022 року досягнули найвищого рівня з 9 червня цього ж року – тобто зросли до майже 7-місячного максимуму. Ціна сировини на кінець 2022 року зросла на 43% у порівнянні з вартістю сировини рік тому.

Січневі ф’ючерси ЗРС на Сингапурській біржі зросли на 4,9% у порівнянні з ціною станом на 23 грудня 2022 року – до $117,15/т.

Ф’ючерси на залізну руду закінчили нестабільний рік зміцненням, яке викликане оптимізмом щодо послаблення заходів щодо контролю пандемії з боку Китаю, що провідним виробником сталі, та підтримки економіки у країні.

Минулого тижня ціни на руду відновилися після невеликого падіння, оскільки трейдери відкинули занепокоєння з приводу стрімкого зараження населення Китаю коронавірусною інфекцією. При цьому, на кінець року показник захворювання мав стати найгіршим за останні три роки.

«Очікується, що залізна руда залишиться на високому рівні в найближчій перспективі і може продовжити зростання у разі значного пом’якшення кредитних зобов’язань Китаю протягом першого кварталу 2023 року та прискореного відновлення економіки країни», – зазначають аналітики Citi.

Очікування попиту з боку китайських металургійних заводів напередодні свят надали додаткову підтримку, особливо короткостроковим цінам на сировину, вважають аналітики.

Загальні настрої також залишаються позитивними, зокрема враховуючи перспективи покращення попиту на сталь в галузі  нерухомості. Минулого тижня Національний банк Китаю знову закликав посилити політику допомоги сектору на тлі повільного економічного зростання.

«Запаси на металургійних заводах занадто низькі. Оскільки наближаються свята, заводи все ще мають потенційну потребу в подальшому поповненні запасів», – відзначили аналітики Huatai Futures.

Найближчими часом ціни на залізну руду можуть незначно зменшитися через падіння попиту та велику кількість захворювань в Китаї. Після зимових свят, якщо китайський уряд буде продовжувати стимулювати зростання економіки, сектору нерухомості та відмовиться від карантинних обмежень, ціни зростуть разом з попитом.

Як повідомляв GMK Center, міжнародне кредитно-рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило прогнози щодо цін на залізну руду на поточний, 2023-й та 2024 роки. Світовий попит на сталь продовжує сповільнюватися, проте ринок ЗРС не переповнений – зниження поставок з України та РФ компенсується падінням попиту в Європі та інших регіонах. Пронозується, що за підсумками 2022 року ціна на залізну руду становитиме $115/т, у 2023-му – $85/т, у 2024-му – $75/т.

 

gmk.center