Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.11.2022

У 2023 році галузь бджільництва може скоротитися наполовину

Основними негативними чинниками 2022 року для галузі бджільництва є руйнування пасік та неможливість обслуговування їх на окупованих територіях або там, де тривають активні бойові дії.

На цьому наголосили в бджолосадибі «Знатний мед».

На думку фахівців, галузь уже скоротилася щонайменше на 30%, а врятує її тільки відданість бджолярів і той факт, що 90% пасік в Україні – приватні і вони були розповсюджені по всій території країни. Тому в регіонах, які менше постраждали від російської агресії, пасічники продовжують свою діяльність, незважаючи на подорожчання інвентарю, дефіцит препаратів для бджіл, зниження платоспроможності населення, перебої з електрикою та інші негаразди.

При цьому погодні умови у 2022 році дуже сприяли бджільництву: був хороший взяток із білої акації, ріпаку, липи, соняшнику, різнотрав’я. Картину зіпсував хіба що дощовий і холодний вересень.

Та, зважаючи на попередні втрати і специфіку поточного сезону, навіть за сприятливих погодних умов із зимівлі вийде не більше 50-60% бджолосімей.

Фахівці ТМ «Знатний мед» прогнозують, що погодні умови наступного року будуть менш сприятливими для бджолярства. Крім того, скоротилися посівні площі під медоносними культурами. Постраждалі від війни регіони відновлюватимуться ще не один рік, у тому числі, їхня екологія.

Усі згадані чинники можуть призвести до скорочення галузі на 50% у 2023 році.

Нагадаємо, зимівля бджіл вважається найскладнішим сезоном у бджільництві. Основні ризики:

– 70% – вміння, знання та дії бджоляра з підготовки бджіл до зими (збирання сильних сімей, створення оптимальних умов у вулику, достатня кількість корму);

– 20% – погодно-кліматичні умови під час зимівлі бджіл;

– 10% – поведінка сім’ї у гнізді під час зимівлі (розташування та рух клубу, час появи розплоду, передчасний розігрів сім’ї тощо).

 

agrotimes.ua