Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.04.2023

У Болграді готуються створити винний кластер

У місті Болград на Одещині готуються створити винний кластер. Для підготовки ініціативи зустрілися виноградарі району та представники Агенції регіонального розвитку Одеської області.

Про це повідомляють у Болградській районній військовій адміністрації.

Начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура зазначив, що в районі зосереджено 40% усіх виноградних насаджень на Одещині та щорічно вирощується понад 38% винограду від загального валового збору області. Вирощуванням винограду в районі  займаються понад 39 підприємств різних форм власності. Незважаючи на всі труднощі Болградський район має потужний потенціал для розвитку виноградарства та виноробства: створена промислова база, збережені традиції, кліматичні умови дозволяють отримувати значний та якісний врожай винограду, в наявності значні трудові ресурси, підприємства співпрацюють з науковими інститутами. Все це дозволить Болградському району знаходиться на перших місцях по рівню розвитку виноградарства та виноробства не тільки в Одеській області, а й в цілому по Україні.

Актуальність створення винного кластеру в Одеській області є значущою, як з боку розвитку регіону так і з боку привабливості інвестицій. За офіційною статистикою, за 2021 рік Одеська область виробила близько 63% виноматеріалів, Миколаївська – 17 % , Закарпатська – 9%. Одеська область є лідером виробництва виноматеріалів в Україні, і значно випереджає інші регіони країни за цим показником.

Болградський район займає одне з провідних місць в Україні за обсягами виробництва вина та виноматеріалів, що становить близько 45% від загального обсягу виробництва в Україні. У порівнянні з іншими регіонами України, Болградський район є провідним у виробництві червоних сортів винограду, а також має знаний виробничій  потенціал у   вирощуванні білих сортів.

Зауважили, що для допомоги розвитку винних кластерів необхідна підтримка від держави та інвесторів, включаючи інвестиції у виробництво вина, підвищення кваліфікації виноробів, розширення мережі дистрибуції вина, та інші заходи.

 

agrotimes.ua