Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.01.2020

У концесію віддадуть ще один порт, 10 вокзалів і чотири аеропорти

Мінінфраструктури планує запустити масштабну передачу в концесію великих транспортних об’єктів, пише “Сьогодні“.

Зокрема, інвесторів шукатимуть ще для одного морського торгового порту, десяти залізничних вокзалів і чотирьох аеропортів.

Таку заяву зробив міністр інфраструктури Владислав Криклій в Українському домі в Давосі в четвер.

Він, зокрема, розповів про переможця конкурсу на концесію морпорту “Херсон” і анонсував переможця на іншому конкурсі на наступному тижні.

Серед інших проєктів Криклій назвав концесії десяти вокзалів і чотирьох аеропортів.

Довідково:

Концесія – одна з форм державно-приватного партнерства. Її суть в тому, що держава, визнаючи неготовність самостійно впоратися з конкретним завданням, тимчасово продає приватнику право на володіння і користування певним майном.

Для держави концесія вигідна тим, що вона:

  • залучає приватні гроші, зберігаючи держвласність;
  • може підвищити ефективність управління об’єктом, завдяки цьому посилити конкуренцію в галузі і / або підвищити якість послуг.

Концесіонер отримує:

  • доступ до раніше недоступних привабливих і стратегічно важливих економічних об’єктів;
  • розподіл ризиків;
  • держгарантії повернення вкладених коштів (як мінімум значної частини).

Концесія ефективно застосовується в міжнародній практиці понад 100 років. За даними Світового банку, в країнах, що розвиваються, на частку концесій припадає до 70% контрактів, які держава укладає в сфері транспорту (залізничні й автомобільні дороги, морські порти, аеропорти).