Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.06.2021

У Києві відбулося Чотирнадцяте засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської Комісії з економічного співробітництва

18 червня, за співголовування Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Олексія Любченка та Міністра торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан Бахита Султанова відбулося Чотирнадцяте засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської Комісії з економічного співробітництва.

З української сторони участь у заході взяли заступник Міністра економіки – Торговий представник України Тарас Качка, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Казахстан Петро Врублевський, представники Уряду, народні депутати України, представники Держпродспоживслужби, Торгово-промислової палати України та експерти з окремих питань, з казахстанської сторони – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калєтаєв та представники Уряду Казахстану.

«Засідання Комісії – один з ключових елементів активізації нашої двосторонньої співпраці у напрямах, що представляють взаємний інтерес. На наш погляд, показники взаємної торгівлі не відповідають нашим можливостям. Ми, як надійний торговий партнер і топ-експортер аграрної продукції, зацікавлені у збільшенні обсягів торгівлі аграрною і харчовою продукцією. Разом з тим, ми орієнтовані на поглиблення двосторонньої співпраці у промисловому секторі, зокрема, у виробничій кооперації в галузі сільгоспмашинобудування, автомобільної техніки, авіабудування та легкої промисловості», – зазначив Перший віце-прем’єр Міністр України Олексій Любченко.

Так, сторони обговорили низку питань з розвитку двостороннього співробітництва в питаннях сільського господарства, інфраструктури, енергетики, науки і технологій, інвестицій, промисловості, космічній сфері, охорони здоров’я, транспорту і транзитних перевезень, туризму, IT та питання співпраці з державних закупівель в рамках Угоди СОТ.

Крім того, українська сторона запропонувала казахстанській стороні розглянути можливість реалізації інвестицій в українські індустріальні парки. Також перспективною є співпраця в рамках державно-приватного партнерства. Казахстанським компаніям було запропоновано взяти участь в концесії в Україні. Також сторони обговорили та визначили нові проекти, засновані на стратегічних інтересах обох країн.

За результатами зустрічі було підписано Протокол Чотирнадцятого засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва, Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та Міністерством торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан з питань взаємодії у двосторонній торгівлі та Меморандум про співпрацю в сфері державно-приватного партнерства між державною організацією «Агентство з питань підтримки державно-приватного партнерства» і акціонерним товариством «Казахстанський центр державно-приватного партнерства».

Довідково:

За 3 місяці 2021 року обсяги торгівлі товарами та послугами між Україною та Казахстаном склали 252,4 млн дол. США (+ 41,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року). При цьому експорт товарів з України до Казахстану склав 86,5 млн дол. США.

 

www.me.gov.ua