Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.12.2021

У меблеву галузь України залучать мільярд євро інвестицій – депутат

У меблеву галузь України до 2030 року буде залучено 1 млрд євро інвестицій, що дасть змогу створити 10 тис. робочих місць із конкурентною зарплатою.

Про це під час пресконференції “Меблеве українське економічне диво-2030 – як зробити Україну конкурентоспроможною в Європі” сказав заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прикладом повернення на шлях економічного розвитку є тема меблевого кластеру, або меблевого економічного дива. <…> Два роки тому я поставив своїм завданням залучити понад 1 млрд євро інвестицій і створити близько 10 тис. робочих місць з конкурентною зарплатою до 2030 року», – заявив Ковальчук.

Він зазначив, що частина з цих заходів на сьогодні вже реалізована.

За словами заступника голови комітету, однією зі складових цієї роботи є ухвалення закону про ринок деревини.

«Ми опрацювали та подали на розгляд проєкт правок до другого читання, які пропонувала Європейська бізнес-асоціація, які ми опрацювали з представниками різних асоціацій і компаній, об’єднаних однією метою – створити той закон, який нарешті розв’яже існуючу на сьогодні у меблевому бізнесі проблему прозорого і зрозумілого постачання сировини», – сказав Ковальчук.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 листопада 2021 року у першому читанні підтримала законопроєкт “Про ринок деревини”. Законопроєкт містить розділ щодо гарантій сталості міжнародного обігу необробленої деревини, яким пропонується врегулювати деякі питання щодо заборони експорту лісоматеріалів та окремих виробів з деревини рідкісних порід дерев, визначити перелік необхідних документів для отримання права експорту деревини та необроблених лісоматеріалів.

Україна 9 квітня 2015 року заборонила експорт лісу-кругляка, ухваливши закон №325-VIII. У першій редакції закон забороняв експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді з України на 10 років. У вересні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон №2531-VIII, який встановлює жорстку криміналізацію контрабанди лісу-кругляка і обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн кубометрів на рік. Документ також містить пункт про заборону експорту паливної деревини.

У ЄС заявляли, що заборона на експорт лісу є порушенням ключових торговельних положень Угоди про асоціацію, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт.

 

www.ukrinform.ua