Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.07.2020

У Мінекономіки обговорили ключові питання українсько-американського співробітництва у сфері санітарних та фітосанітарних заходів

23 липня відбулася зустріч заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергія Глущенка з в. о. заступника Глави місії Посольства США в Україні Джозефом Пеннінгтоном щодо розвитку двосторонньої торгівлі товарами, які охоплюються санітарними та фітосанітарними заходами.

Участь у заході взяли т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби та дипломати Посольства США в Україні.

Так, американська делегація привітала українську сторону із значним прогресом у впровадженні загальноприйнятих міжнародних практик у сфері СЗФ. Було наголошено на важливості слідування положенням Угоди СОТ щодо застосування санітарних та фітосанітарних заходів. За словами Джозефа Пеннінгтона, Україна демонструє гарну практику у нотифікуванні змін до законодавства відповідно до положень зазначеної Угоди СОТ. Він також відзначив, що завчасне інформування про можливі зміни в законодавстві України є запорукою уникнення будь-яких суперечностей чи непорозумінь при здійсненні двосторонньої торгівлі товарами, що охоплюються санітарними та фітосанітарними заходами.

Українська сторона висловила вдячність за постійну підтримку, яку США надають Україні через різні механізми, та поінформувала про зміни, які в останні місяці відбулися в українському законодавстві у сфері СФЗ. Зокрема, йдеться про затвердження Мінекономіки нових форм міжнародних сертифікатів для імпорту продуктів тваринного походження і живих тварин.

«Це довгоочікуване рішення для бізнесу, який займається імпортом в Україну відповідних продуктів. Воно знімає низку проблемних питань і однозначно сприятиме розвитку і поглибленню міжнародної торгівлі», – зазначив заступник Міністра Сергій Глущенко.

Крім того, з метою сприяння двосторонньої торгівлі було розроблено спеціальний посібник-інструкцію, який містить всю необхідну інформацію для офіційних інспекторів країн-торгових партнерів. Такий посібник дозволяє краще розуміти вимоги українського законодавства, включаючи вимоги до оформлення сертифікатів.

На завершення, сторони домовилися продовжити активну комунікацію з метою сприяння розвитку двосторонньої співпраці та здійснювати обмін інформацією, у тому числі щодо першочергових законодавчих ініціатив, які сприятимуть розвитку торгівлі товарами та на які поширюється дія санітарних та фітосанітарних заходів.

Джерело: Урядовий портал.