Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.01.2021

У Міненерго обговорили проект будівництва децентралізованої станції цифрової енергії на базі атомних електростанцій

Під головуванням заступника Міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифровізації і цифрових трансформацій Євгена Владімірова відбулася зустріч представників Міненерго, НАЕК «Енергоатом» та компанії Hotmine (розробника обладнання для майнингу) з метою обговорити можливості і перспективи спорудження станції цифрової енергії, яка зможе завантажувати потужності АЕС і використовувати, зокрема, й для майнингу криптовалют.

«Майбутнє за новітніми технологіями, які можна використовувати для збалансування енергетичної системи, і при цьому отримувати фінансову вигоду. Ідея створення дата-центру на базі атомної електростанції, безперечно, заслуговує на увагу, адже українська ОЕС має незадіяні базові потужності. Стале навантаження на атомні енергоблоки могло б принести і додатковий прибуток державному «Енергоатому», і дати можливість працювати бізнесу, який також платитиме податки у вітчизняний бюджет», – наголосив Євген Владіміров.

При цьому заступник Міністра зауважив, що насамперед мають бути вирішені всі питання нормативно-правового забезпечення діяльності подібних дата-центрів, проведено дослідження і розрахунки електроенергії, необхідної для роботи «станцій цифрової енергії», що підвищить можливості об’єднаної енергетичної системи України з балансування обсягів виробництва та споживання електричної енергії, розвитку телекомунікаційної інфраструктури та підвищення інвестиційної привабливості.

«Генерація та транспортування електроенергії є складним та ресурсоємним процесом. Більш того, це є життєво необхідним процесом для людства, тож не дивно, що він, як і фінансові ринки, контролюється державами. Але для децентралізованої цифрової фінансової системи необхідна і децентралізована енергетична система», – зазначив Олесь Слободенюк, засновник компанії Hotmine, яка запускає проект створення децентралізованої станції цифрової енергії в Україні. У компанії впевнені, що за наявної доступної і конкурентної за ціною потужності від атомної генерації, Україна може стати одним із світових лідерів цифрових технологій.

Після презентації проекту станції цифрової енергії, представники Міненерго, Енергоатома та бізнесу домовилися продовжити співпрацю та закріпити її меморандумом, в якому будуть визначені конкретні заходи із налагодження інвестиційної привабливості.

Довідково

Hotmine – науково-виробнича компанія спеціалізована на R&D, розробці обладнання для майнингу, проектуванню, побудові та обслуговуванні центрів обробки даних.

Джерело: Урядовий портал.