Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.05.2020

У Мінфіні повідомили, як реформуватимуть митницю

Міністерство фінансів України презентувало план реформування Державної митної служби, яким передбачено тестування працівників митниць та спорядження пунктів пропуску сканерами та вагами, пише hromadske.

План презентував міністр фінансів Сергій Марченко 13 травня. Відповідно до нього, митницю реформуватимуть за трьома напрямками: функціональним (контроль держави за діяльністю митниці та зменшення корупційних ризиків), мотиваційним (залучення якісних кадрів) та сервісним (запровадження електронних сервісів).

«Я вважаю, що митники мають бути не просто виконавцями реформи, а основними її провідниками. Саме такі люди мають працювати на митниці – чесні, мотивовані і відкриті до змін», — повідомив міністр фінансів.

Планом реформи митниці передбачено низку «швидких рішень». Так, у травні 2020 року планується оптимізувати структуру Держмитслужби, призначити заступників голови митниці та голів ключових департаментів, створити моніторинговий центр за діяльністю митниці.

У червні Мінфін планує запровадити новий митний тариф, гармонізувавши українське законодавство із законодавством ЄС та забезпечити пломбування транспортних засобів.

У липні на митниці має запрацювати автоматичне митне оформлення (експорту, товарів, які ввозяться в Україну для переробки та реекспорту), запровадити ІТ-системи управління кадрами, бухгалтерією та електронний документообіг, уніфікувати ставки мита за окремими групами товарів.

У серпні мають вдосконалити контроль за митною вартістю товарів (для цього Рада має ухвалити відповідний закон) та запровадити систему відбору кадрів за допомогою тестів на знання та експертизи доброчесності.