Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.05.2020

У Мінрегіоні обговорили Стратегію ЄС для Дунайського регіону

У Міністерстві розвитку громад та територій відбулося онлайн-засідання Національних Координаторів Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону, в якому взяла участь заступник Міністра розвитку громад та територій України Анна Коваленко.

Національні координатори від 14 країн-учасниць – Німеччини, Австрії, Словаччини, Чехії, Угорщини, Словенії, Румунії, Хорватії, Болгарії, Сербії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Молдови та України – обговорили питання подальшого ефективного впровадження Стратегії.

Зокрема, учасники розглянули зміни до регламентних процедур у межах діяльності Стратегії та питання синхронізації основних пріоритетів Стратегії з програмними документами ЄС на подальші роки.

Стратегією передбачено співпрацю в рамках 11 пріоритетних напрямів:

1. Поліпшення ситуації у транспортній сфері та розвиток єдиного транспортного комплексу:

а) внутрішнє судноплавство (координатори – Австрія, Румунія);

б) автомобільний, залізничний транспорт та авіаційне сполучення (Словенія, Сербія).

2. Підтримка сталої енергетики (Угорщина, Чехія).

3. Сприяння розвитку культури та туризму, контактам між людьми (Болгарія, Румунія).

4. Відновлення та збереження якості води (Угорщина, Словаччина).

5. Управління екологічними ризиками (Угорщина, Румунія).

6. Збереження біорозмаїття, ландшафтів, якості повітря та ґрунтів (Німеччина – Баварія, Хорватія).

7. Розвиток знань і освіти суспільства (Словаччина, Сербія).

8. Підтримка конкурентоспроможності підприємств (Німеччина – Баден-Вюртемберг, Хорватія).

9. Інвестиції в освіту та перепідготовку (Австрія, Молдова).

10. Інституційна спроможність та адміністрування (Австрія – Відень, Словенія).

11. Безпека та боротьба з організованою злочинністю (Німеччина, Болгарія).

Також був презентований новий План дій Стратегії ЄС для Дунайського регіону, спрямований на забезпечення інфраструктурного, екологічного, соціально-економічного та інституційного розвитку регіону.

Національні координатори звернули особливу увагу на питання черговості головування країн-учасниць у Стратегії на наступні роки.

Головування в Стратегії є досить відповідальною місією для країни та передбачає реалізацію комплексу завдань з інформаційно-аналітичного забезпечення, організації низки тематичних заходів та взяття відповідних зобов’язань Урядом країни, в тому числі фінансових.

Українська сторона висловила наміри щодо можливості свого головування в Стратегії у 2022 році та ще раз підтвердила готовність до продовження подальшої співпраці в рамках реалізації Стратегії.

«Головування України в Стратегії стане унікальною можливістю для нашої країни підвищити міжнародний авторитет та зміцнити позитивний міжнародний імідж, що сприятиме підтримці зовнішньополітичного курсу держави на європейську та євроатлантичну інтеграцію», – зазначила заступник Міністра Анна Коваленко.

Джерело: Урядовий портал.