Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.05.2023

У парламенті зареєстровано законопроект «Про електронні аграрні розписки»

Верховна Рада України зареєструвала  проект Закону  № 9266 «Про електронні аграрні розписки».  Основна мета проекту –  запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва.

Один з обмежуючих факторів для розвитку  аграрного  потенціалу в Україні –  відсутність доступних кредитів. Законопроектом пропонується  врегулювати електронні аграрні розписки як неемісійні цінні папери в електронній формі. При цьому законопроект не скасовує дію Закону України «Про аграрні розписки», а запроваджує поряд з традиційними паперовими розписками новий фінансовий інструмент кредитування.

Основні положення  законопроекту:

  • Електронна аграрна розписка є самостійним предметом обігу на ринках капіталу, може бути об’єктом купівлі-продажу, джерелом прибутку. Тобто аграрна розписка є неемісійним цінним папером.  Електронні аграрні розписки будуть існувати у формі електронного документу в Реєстрі електронних аграрних розписок.
  • Законопроект розширює коло суб’єктів, які можуть видавати електронні аграрні розписки, за рахунок сільськогосподарських кооперативів.
  • Спрощення та здешевлення порядку видачі, обігу та припинення електронної аграрної розписки у порівнянні з традиційними паперовими.
  • Предметом застави може бути майбутній врожай, живі тварини, продукти  тваринного і рослинного походження, продукти  їхньої  первинної переробки.
  • Законопроект забезпечує надійність електронної аграрної розписки. Якщо у боржника відсутня застава за електронною аграрною розпискою, то кредитор може стягнути позику на підставі спеціальної виписки з Реєстру електронних аграрних розписок за рахунок іншого майна.

Прийняття законопроекту допоможе виробникам сільськогосподарської продукції отримати ширший доступ до кредитів, також збільшить коло кредиторів, здатних фінансувати агросектор.

www.ukrinform.ua