Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.02.2020

У провідних країнах світу використання сільгоспземель контролює держава

У всіх провідних країнах Європейського Союзу та світу держава має право контролювати не лише використання сільськогосподарських земель, державної власності, а й приватних земель, бо такий контроль є гарантом продовольчої безпеки країни, пише журнал The Ukrainian Farmer.

У Німеччині, наприклад, питання охорони ґрунтів регулює федеральний закон «Про охорону ґрунтів»від 17 березня 1988 року. Згідно зі статтею 4 цього закону, будь-яка особа, що вчиняє вплив на ґрунт, зобов’язана стежити, щоб її дії не призводили до шкідливих змін стану ґрунту. Власники й користувачі нерухомості зобов’язані вживати заходів щодо запобігання настання шкідливих змін у стані земель, що їм належать. А особа, яка допустила шкідливі зміни стану ґрунту або яка забруднила земельну ділянку, а також власник землі або користувач (орендар) нерухомості, зобов’язані відновити якість ґрунту й очистити забруднені земельні ділянки, а також води, забруднені в результаті шкідливих змін їхнього стану. Землекористувачі ділянок, ґрунти на яких зазнали шкідливого впливу або забруднення, а також особи, які відмовилися від права власності на такі земельні ділянки, зобов’язані відшкодувати завдану шкоду. А землевласника зобов’язують відновити функціональну здатність ґрунту до можливого й обґрунтованого рівня.

Згідно зі статтею 7 цього Закону власники й користувачі землі, діяльність яких на земельній ділянці може викликати зміну характеристик ґрунту, зобов’язані запобігати такому впливу на ґрунт. Вони повинні вживати запобіжних заходів, якщо є ймовірність, що функції ґрунту можуть зазнати шкідливого впливу. Власнику в адміністративному порядку можуть бути видані приписи про необхідність вжиття відповідних запобіжних заходів щодо охорони сільськогосподарських і лісогосподарських ґрунтів і підземних вод.

Землекористувач (орендар) повинен постійно підтримувати майно в такому стані й такому обсязі, які відповідають правилам належного ведення господарства. За припинення орендних відносин орендар зобов’язаний повернути наявне на земельній ділянці майно орендодавцю. Якщо буде виявлено різницю між загальною оцінювальною вартістю переданого й повернутого майна, то вона має бути компенсована. Відповідальним землевласникам і землекористувачам у країнах Євросоюзу як заохочення належного використання, захисту та поліпшення родючості та безпеки ґрунтів надаються дотації.

Земельне законодавство Німеччини, зокрема, передбачає, що дозвіл на придбання земель сільськогосподарського призначення мають тільки особи зі спеціальною аграрною освітою, в іншому разі дозвіл на придбання земель сільськогосподарського призначення не надається.

Джерело: AgroTimes.