Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.05.2020

Учасники політичного діалогу Україна-ЄС окреслили пріоритети реформи державного управління на 2020 рік

У межах виконання Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми з реформування державного управління Україна досягла прогресу у сферах координації політики,  запровадженні цифрових технологій у державному управлінні та реформуванні міністерств, – зазначила Тетяна Ковтун, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України під час політичного діалогу Україна-ЄС.

Участь у політичному діалозі, що проходив 30 квітня, взяли представники Європейської Комісії, програми Підтримки вдосконалення врядування та менеджменту ОЕСР SIGMA, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, Міністерства цифрової трансформації, Національного агентства з питань державної служби (НАДС) та Офісу реформ КМУ.

Представники Європейської Комісії висловили занепокоєння зупиненням конкурсних процедур при призначенні на посади державної служби і введенням особливих умов добору під час карантину та сподівання, що застосування механізму добору через співбесіду буде мати тимчасовий характер.

Нагадаємо, що на період дії карантину та 30 днів після його завершення діє тимчасова процедура добору на посади державної служби шляхом укладання строкового контракту. Така процедура передбачає лише тимчасові призначення у виняткових випадках, пов’язаних з гострою необхідністю забезпечення функціонування державного органу. А обрані на посади державні службовці не матимуть автоматичного права залишатися на займаній у такий спосіб посаді після дня відміни карантину.

Представники ЄС також акцентували увагу на необхідності ухвалення Урядом законопроекту про адміністративну процедуру.

У результаті зустрічі сторони домовились у 2020 році працювати над наступними пріоритетами:

Зміни до Закону про державну службу, особливо в частині посилення стабільності державної служби, удосконалення конкурсної процедури, реформи оплати праці, запровадження класифікації посад, посилення спроможності НАДС до захисту прав державних службовців та запровадження сучасних інструментів управління персоналом.

Внесення до Верховної Ради України і супроводження законопроекту про адміністративну процедуру, що сприятиме встановленню більш передбачуваних і справедливих правил взаємодії громадян та бізнесу з державою.

Удосконалення конкурсної процедури, що буде ефективною в умовах соціального дистанціювання та не порушуватиме європейські принципи.

Реформа оплати праці на основі класифікації посад для впровадження більш прозорої і конкурентоспроможної системи оплати праці.

Завершення формування директоратів міністерств для посилення спроможності міністерств до формування політики.

Приведення процедури підготовки урядових рішень у відповідність до рекомендацій Програми SIGMA, зокрема в частині стратегічного планування.

Впровадження інформаційної системи управління персоналом на державній службі (HRMIS) в пілотних органах.

Продовження роботи зі спрощення і переведення в цифровий формат публічних послуг.

Європейські експерти підкреслили важливість реформи державного управління в Україні, висловили готовність продовжувати її підтримку на експертному, технічному та фінансовому рівні, а також надавати експертну допомогу під час обговорення законопроектів у профільному комітеті Верховної Ради.

Із презентацією, підготовленою для політичного діалогу Україна-ЄС, можна ознайомитись за посиланням ( .pdf , 1.47 Мб )

Джерело: Урядовий портал.