Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.11.2021

Ukrainian Organic Export Days 2021: в Україні відбулася перша міжнародна онлайн-подія для представників органічного сектору

З 20 вересня до 1 жовтня 2021 року вперше в Україні відбулася міжнародна онлайн-подія для представників органічного сектору — «Ukrainian Organic Export Days 2021».

Заходи у рамках проєкту були спрямовані на підвищення експортного потенціалу українських виробників органічної продукції, налагодження контактів для міжнародної торговельної співпраці, забезпечення кращого досвіду ведення міжнародних перемовин і розвитку експортного бренду України, створення репутації наших виробників як надійних, професійних та прозорих партнерів.

Проєкт розроблено з метою залучення іноземних баєрів для організації В2В-зустрічей з українськими виробниками органічної продукції. Також у рамках «UOED 2021» відбулась низка заходів: офіційне відкриття «UOED 2021», підготовчі заходи перед бізнес-перемовинами та форум для неорганічних виробників.

Офіційне відкриття «UOED 2021» відбулось 20 вересня, у якому взяли участь заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка, виконувач обов’язків директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Андрій Литвин та директор органу сертифікації «Органік Стандарт» Сергій Галашевський, заступник міністра закордонних справ України (CDTO) Дмитро Сенік, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Віктор Шуткевич та директор Офісу економічного зростання Місії USAID в Україні та Білорусі Крістофер Абрамс.

Переглянути запис прямого ефіру з офіційного відкриття «UOED 2021» можна за посиланням.

В2В-зустрічі у рамках проєкту було проведено на платформі B2match — професійному інструменті для ділової комунікації business-to-business, який наразі використовують у 98 країнах світу.

Загалом було організовано та проведено понад 90 В2В-зустрічей між представниками 30 українських компаній та іноземними баєрами з Нідерландів, Сербії, Австрії, Румунії, Німеччини, Швейцарії, Франції, Литви, Португалії, Швеції, Данії та Бельгії.

У середньому кожен представник української компанії провів близько 3 зустрічей з потенційними партнерами, деякі — близько 10, а лідером за кількістю стала компанія «Двіпа» з Дніпропетровської області, якій вдалося запланувати та провести 13 зустрічей з потенційними баєрами. Менеджер із продажів компанії Антон Карташов зазначив, що за результатами участі у проєкті отримав значну кількість перспективних контактів, з якими буде продовжено комунікування щодо майбутніх поставок продукції до країн ЄС.

У рамках проєкту «UOED 2021» також відбулось декілька підготовчих заходів. Так, 2 вересня учасники проєкту та інші компанії органічного сектору взяли участь у вебінарі «Export Talks «Торговельні можливості на ринках харчової продукції Європейського союзу та Швейцарії», де отримали від міжнародних консультантів практичні поради щодо виходу на нові ринки. Було розглянуто умови співпраці з європейськими роздрібними мережами, сучасні тенденції та перспективи пакування і маркування продукції.

8 вересня організаторами «UOED 2021» було проведено вебінар за участі експертів із перемовин, які поділились з учасниками заходу власним досвідом ведення міжнародних перемовин в онлайн-форматі, обговорили основні принципи підготовки до них та розглянули практичні кейси.

З метою промоції органічного виробництва у рамках проєкту 30 вересня було проведено форум «Перехід на органічне виробництво: переваги для українських підприємств харчової та аграрної продукції» для українських компаній, які розглядають перехід на органічне виробництво. У ньому взяли участь понад 90 представників виробництва аграрної та харчової продукції, що свідчить про значний інтерес до розвитку органіки в Україні.

Загалом понад 90% учасників «UOED 2021» високо оцінили ініціативу, зокрема рівень організації проєкту та зустрічей, підтримку з боку організаторів. За допомогою консультантів українські виробники визначили пріоритетні ринки для експорту своєї продукції — органічних свіжих та заморожених ягід, фруктів, зернових та бобових культур, соусів, джемів, снеків, олії.

Організаторами події виступили державна установа «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» та асоціація «Ягідництво України».

Фінансування було надано Швейцарією у рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка реалізується компанією Chemonics International.