Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.03.2023

Україна досягла стратегічних домовленостей про використання українського урану при виробництві ядерного палива – Герман Галущенко

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і виконавчий директор канадської компанії Cameco Тім Гітцель від імені компаній підписали угоди про використання українського урану при виробництві ядерного палива для всіх українських АЕС.

У церемонії підписання, яка відбулася у Лондоні, взяли участь міністр енергетики України Герман Галущенко (онлайн), Верховний комісар Канади у Сполученому Королівстві Ральф Гудейл, посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

Згідно з домовленостями Енергоатом упродовж 2024 – 2035 років буде повністю забезпечений гексафторидом природного урану, який постачатиметься для збагачення та подальшого використання у виробництві ядерного палива. Також передбачається продаж Канаді урану, який видобувається на українському СхідГЗК.

Це вже не перший успішний досвід співпраці компаній. У 2019 та 2021 роках Cameco постачала урановий оксидний концентрат для виробництва ядерного палива для потреб українських АЕС.

«Ми вже маємо хороший досвід співпраці з канадськими партнерами і сьогодні поглиблюємо це співробітництво. Укладання таких стратегічних домовленостей – питання національної безпеки України», – наголосив Герман Галущенко.

Міністр нагадав, що Україна однією з перших у світі припинила співпрацю з росією у галузі ядерної енергетики, зокрема щодо постачання ядерного палива. Україна продовжує наполягати на введенні санкцій щодо російської атомної промисловості. рф, вчиняючи акти ядерного тероризму, порушила всі принципи ядерної та радіаційної безпеки і наражає увесь світ на ядерну катастрофу.

«Ми живемо в умовах щоденних атак на енергетичний сектор з 10 жовтня минулого року. Але завдяки стабільній роботі атомної генерації ми пережили цю зиму, вже другий місяць не маємо дефіциту генеруючих потужностей. Атомна галузь має стратегічне значення для України, і ми готові розвивати і підтримувати нашу співпрацю з Канадою у цій сфері», – підкреслив Герман Галущенко.

 

www.mev.gov.ua