Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.05.2023

Україна дотримується європейських стандартів з вирощування не-ГМО сої, – Тарас Висоцький

У Франкфурті-на-Майні (Німеччина) пройшов перший міжнародний не-ГМО саміт «Зміцнення та захист ринку без ГМО» (International Non-GMO Summit). З вітальним словом до його учасників звернувся перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Як зазначив високопосадовець, українські фермери попри великі труднощі через  російську агресію непохитно дотримуються сталого сільськогосподарського виробництва і роблять свій внесок у глобальну продовольчу безпеку.

«Аграрії продовжують сіяти сою – життєво важливу культуру для постачання білка в Європу. У 2022 році в Україні було засіяно понад 1,5 мільйона гектарів і зібрано 3,7 мільйона тонн сої, що на 7% більше, ніж 2021. З початку 2023 року до ЄС було вже експортовано близько 1 млн тонн української сої», – повідомив Тарас Висоцький.

Він  наголосив: Україна, як кандидат на вступ до ЄС, дотримується останніх змін у законодавстві ЄС. Зокрема, долучилася до правил щодо протидії вирубці лісів. І вже з кінця 2024 року деякі сільськогосподарські продукти, такі як соя, будуть вирощуватися лише на тих землях, де не вирубувалися ліси.

Крім того, за словами Тараса Висоцького, у 2022 році близько 658 тисяч тонн сої в Україні (17,5% від загального виробництва) було сертифіковано як стійку не-ГМО сою, відповідно до стандартів Асоціації «Дунайська соя». Це гарантує сувору відповідність сої нормам ЄС щодо захисту рослин і  скорочення викидів парникових газів.

«Такого значного результату вдалося досягти у зв’язку з реалізацією Програми білкового партнерства, яка  спрямована на стимулювання сталого виробництва не-ГМО сої», – підкреслив перший заступник Міністра агрополітики.

Тарас Висоцький також зазначив, що  Уряд розробив законопроект щодо посилення контролю за вирощуванням, торгівлею, імпортом та експортом ГМО-продукції, згідно з законодавством ЄС. Проєкт закону передбачає суворе покарання за порушення законодавства у сфері поводження з ГМО.

У саміті взяли участь: державний секретар федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини Сільвія Бендер, виконавчий директор Асоціації «Дунайська Соя» Сюзанна Фромвальд, виконавчий директор у Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя»  Оксана Просоленко, заступник  виконавчого директора у Східній Європі Володимир Пугачов та інші.

Довідково. Перший міжнародний не-ГМО саміт проводиться та координується ключовими бізнес-асоціаціями на ринку не-ГМО,  серед яких Асоціація «Дунайська Соя». Саміт об’єднав близько 200 учасників з 19 країн Південної Америки та Європи для обміну інформацією про наявність і виробничі потреби не-ГМО культур.

minagro.gov.ua