Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.09.2022

Україна хоче залучити європейські компанії до розробки родовищ критичної сировини

Україна взяла участь у міжнародній конференції «Сировинна безпека Європи», під час якої було обговорено майбутнє європейської сировинної політики та окреслені напрямки співпраці країн ЄС в питанні розробки українських родовищ критичної сировини.

Про це повідомляє Державна служба геології та надр України, передає Укрінформ.

Відповідні питання були обговорені під час зустрічі української делегації під головуванням міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця з віце-президентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем.

Зокрема, сторони обговорили перспективи розробки українських родовищ критичної сировини у межах підготовки до ″зеленого переходу″, пошук нових рудопроявів і діджиталізацію відповідної геологічної інформації.

Крім того, Україна представила перелік із понад 30 незаліцензованих ділянок для розвідки та видобутку стратегічних корисних копалин, що розміщений в Інвестиційному атласі надрокористувача. В Держгеонадра підкреслили, що це сприятиме залученню європейських компаній до пошуку та розробки покладів стратегічних копалин (титан, літій, графіт, берилій, рідкоземельні метали), а також газових покладів в Україні.

За словами голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха, вже створено бета-версію інтерактивної карти стратегічних корисних копалин в Україні з інформацією про понад 1000 об’єктів — ліцензії, родовища, рудопрояви тощо. Зазначається, що Україна готова розкрити та забезпечити онлайн-доступ до тимчасово обмеженої геологічної інформації про корисні копалини будівельної групи задля прискорення післявоєнного відновлення інфраструктури та соціальних об‘єктів у країні.

Сторони погодилися посилити зусилля, щоб зібрати й оцифрувати відповідну геологічну інформацію та забезпечити до неї зручний доступ інвесторів із Європи та зі всього світу.

Також домовлено провести міжнародний інвестиційний форум для залучення іноземного капіталу та сучасних технологій у спільні проєкти в Україні з пошуку, видобутку, переробки й виготовлення матеріалів, що входять сьогодні до глобального «зеленого порядку денного», та мінімізувати виклики шантажу діючого кола постачальників і ризик переривання постачань з їх боку.

Як повідомлялося, під час виступу на конференції «Шельфу північних морів» у Норвегії Президент Володимир Зеленський закликав інвесторів долучатися до розробки родовищ і видобутку.

 

www.ukrinform.ua