Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.02.2021

Україна-Хорватія: налагодження перспективних напрямів партнерства

Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко повідомив хорватським партнерам про стан та плани розвитку української біоенергетики як перспективного напряму для реалізації спільних проtктів.

Обговорення відбулося під час вебінару «Співпраця між Україною та Хорватією в аграрній сфері: можливості та інновації».

У своєму виступі Юрій Шафаренко зауважив, що Україна має значний розвинений агросектор. Використання відходів сільського господарства в енергетичних цілях відіграє чималу роль у заміщенні традиційних енергоресурсів.

«Україна витрачає значні кошти на імпорт енергоресурсів. Так, у 2020 році було сплачено 7,5 млрд доларів за імпорт нафтопродуктів, природного газу та вугілля. Ці енергоресурси можна заміщувати місцевими видами палива, а кошти залишати працювати в національній економіці. І такі приклади в країні вже є», – наголосив Юрій Шафаренко.

«Потенціал України лише в біоенергетиці дає можливість замістити ~37 млрд куб. м газу у рік. Використавши тільки 30% цього потенціалу, ми можемо повністю відмовитись від дорогого  імпортованого блакитного палива», – додав Юрій Шафаренко.

Переваги використання місцевих видів палива для зменшення енергозалежності підтвердив і Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України: «Ми оцінюємо потенціал біоенергетики на рівні 23 млн т. н. е у рік. Це приблизно 25% загального енергоспоживання в країні».

В Україні успішно реалізується чимала кількість біоенергетичних проектів. Наприклад, місто Кам’янець-Подільський фактично на 60% забезпечено тепловою енергією саме з місцевих видів палива. Один із яскравих проектів в місті – третя в Європі та п’ята у світі ТЕС з модулем ORC. Із 45 МВт встановленої потужності 15 МВт – це твердопаливні котли.

Нещодавно на Житомирщині запрацював цілий енергетичний кластер: ТЕС, що генерує електроенергію з біомаси, а поруч із станцією висаджено 12 га плантацій енергетичної верби. Станція дозволяє замістити 12 млн куб. м газу у рік, створила 50 робочих місць для обслуговування та ще 200-300 місць у сфері заготівлі сировини, а також сплачує податки до місцевих бюджетів.

Щоб мультиплікувати подібні проекти по всій країні та стимулювати інвестування в біоенергетику, Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України розробило законопроекти, які мають на меті запровадити ринки твердого біопалива, біометану, рідких біопалив на транспорті, активізувати вирощування енергокультур, звільнити біомасу від сплати податку за викиди СО2. Наразі важливо консолідувати зусилля усіх зацікавлених сторін для підтримки та прискорення прийняття законопроектів.

Джерело: Урядовий портал.