Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.12.2020

Україна і Франція планують посилити співпрацю в енергетичному сектор

Перший заступник Міністра енергетики Ольга Буславець взяла участь у зустрічі, присвяченій обговоренню синхронізації об’єднаної енергосистеми України з європейською системою ENTSO-E під головуванням Віце-прем’єр-міністра Ольги Стефанішиної.

Під час зустрічі Головний виконавчий директор французької компанії RTE International Ніколас Брем представив техніко-економічне дослідження проекту будівництва електричних накопичувачів в Україні в контексті синхронізації ОЕС України до ENTSO-E.

Для Міністерства енергетики синхронізація з ENTSO-E є однією з ключових стратегічних цілей на наступні 3 роки. Франція, в свою чергу, є одним з найбільш важливих партнерів України у цьому контексті.

Наразі Україна успішно виконує заплановані заходи, передбачені Угодою про синхронізацію української енергосистеми з європейською. Одним з ключових проектів в цьому контексті є будівництво систем накопичення. Вже в наступні 2 роки енергосистема потребуватиме принаймні 200 МВт такої потужності.

«Міністерство енергетики зробить все можливе для узгодження та ініціації потрібного законодавства, щоб проект Energy Storage став не лише технічно можливим, а й інвестиційно привабливим», – підкреслила Ольга Буславець.

Керівництво RTE International і представники Посольства Франції в Україні та представники Міненерго окремо обговорили перспективні напрямки співпраці в енергетичному секторі.

Серед потенційних напрямків співпраці сторони приділили увагу таким:

  • робота під напругою
  • розвиток програмного забезпечення для оптимізації роботи енергосистеми
  • впровадження систем управління енергосистемою
  • координація на випадок аварійного відключення енергопостачання
  • «розумні» та цифрові підстанції
  • захист критичної інфраструктури і кібербезпека

Франція готова співпрацювати з Україною в проектах, які відповідають декільком критеріям: зокрема, вони мають відповідати потребам та інтересам українців, мають бути екологічними, прозорими та сприяти зближенню України та ЄС. У Міненерго, зі свого боку, запевнили міжнародних партнерів у повній підтримці таких критеріїв для реалізації спільних проектів.

Довідково

RTE – французький оператор системи передачі з найбільшою у Європі енергетичною інфраструктурою та кращою експертизою в реалізації проектів з будівництва електронакопичувальних потужностей.

«Укренерго» вже протягом двох років активно співпрацює з RTE та RTE International для залучення досвіду французьких колег у проектах, спрямованих на забезпечення інтеграції ОЕС України до ENTSO-E.

У 2018 році Міністерство економіки та фінансів Франції надало ґрант RTE для проведення техніко-економічного дослідження проекту з будівництва Energy Storage в Україні.

Джерело: Урядовий портал.