Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.10.2021

Україна і Туреччина сподіваються укласти угоду про вільну торгівлю в лютому 2022 року – Кулеба

Україна і Туреччина розглядають засідання Стратегічної ради між Україною і Туреччиною під співголовуванням обох президентів у лютому 2022 року як можливість укласти угоду про вільну торгівлю, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Наступного року Україна і Туреччина святкуватимуть 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між двома країнами. З цієї нагоди ми плануємо провести чергове засідання Стратегічної ради між Україною і Туреччиною під співголовуванням обох президентів. Наразі готується низка угод і документів до Стратегічної ради в наступному році. Обидві сторони розглядають зустріч у лютому 2022 року як можливість, нарешті, укласти довгоочікувану турецько-українську угоду про вільну торгівлю після багатьох років переговорів”, – написав Кулеба в статті для Atlantic Council, опублікованій у четвер.

За його словами, після набуття чинності ця угода про вільну торгівлю значно зміцнить і без того міцні торговельні зв’язки між двома чорноморськими країнами і сприятиме встановленню нових ділових зв’язків.

“В умовах стабільного зростання двосторонньої торгівлі ми також плануємо найближчим часом провести спільну міжурядову торговельно-економічну комісію”, – додав Кулеба.

Глава МЗС України також наголосив на тому, що Україна і Туреччина розвивають плани щодо об’єднання зусиль у виробництві українських літаків “Антонов”.

“Наші турецькі друзі були дуже вражені можливостями українських літаків “Антонов” для гасіння пожеж. Під час останньої зустрічі з моїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу у Львові в жовтні 2021 року він висловив інтерес Туреччини до літака “Антонов”. Україна схвалює цей інтерес і готова вивчити можливості спільного виробництва літаків “Антонов” і міжнародного експорту”, – запевнив міністр.

Кулеба пояснив, що із загостренням кліматичної кризи загроза лісових пожеж у Туреччині й десятках інших країн у всьому світу, мабуть, залишиться, поряд із підвищеним попитом на протипожежну авіацію.

“Це робить пропоновану співпрацю у сфері авіаційної промисловості між Туреччиною та Україною стратегічно привабливою. Ми плануємо обговорити цю тему більш детально під час нашої наступної зустрічі міністрів закордонних справ та оборони Квадриги, яка відбудеться в грудні 2021 року в Анкарі”, – наголосив він.

 

ua.interfax.com.ua