Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.08.2019

Україна має всі можливості для експорту амарантової продукції

Україна має практично необмежені можливості з експорту амарантової продукції, пише Agri – Gator.

В поточному році основні та пожнивні посіви на насіння складатимуть до 4 000 га (близько 500 га – на вегетативну масу). Враховуючи те, що більшість господарств вирощують амарант вперше, експерти орієнтується на валовий збір близько 4 000 тон. Тобто 1 т/га.
“Врожай прийматимуть два спеціалізованих центра з очистки та сушіння амаранту – м. Дніпро та м. Васильків Київської області, приблизно порівну”, повідомляє директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції Олександр Дуда.

За прогнозами, близько 2000 т насіння амаранту (в першу чергу органічного) буде експортовано у вигляді насіння та продукції переробки (крупи, борошна, макухи, олії).

Решта (2000 т) буде спожите на внутрішньому ринку. Основна продукція (за валовим доходом від реалізації):

– шліфована крупа – 30%;

– корми, прикормки для риб – 20%;

– олія – 10%;

– хлібо-булочні, макаронні та кондитерські вироби (з амарантового борошна) – 10%;

– косметичні засоби – 10%;

– борошно – 5%;

– пластівці – 5%;

– вироби на основі взірваного та екструдованого амаранту – 5%;

– інше (чай, фармацевтичні препарати, панірувальні сухарі, суміші для дитячого харчування, екстракти, горілчані вироби) – 5%.

Основні експортні позиції:

– шліфована крупа – 2 €/кг;

– олія холодного пресування– 40 €/л;

– екстрагована олія – 20 €/л;

– макуха – 0,3 €/кг;

– шрот – 0,25 €/кг;

– гранульоване трав’яне борошно – 0,2 €/кг.

– товарне насіння – 0,8 €/кг.

В органічному сегменті ціна на 10-30% дорожче.

Реалізація на експорт насіння та продукції переробки з нього – 10 000 т, а також трав’яної гранули – 5 000 т.

Сегментація за видами продукції:

– шліфована крупа – 20%;

– корми, прикормки для риб – 20%;

– хлібо-булочні, макаронні та кондитерські вироби (з амарантового борошна) – 10%;

– олія – 10%;

– пластівці – 10%;

– косметичні засоби – 10%;

– фармацевтичні препарати – 5%;

– суміші для дитячого харчування, панірувальні сухарі – 5%;

– вироби на основі взірваного та екструдованого амаранту – 5%;

– інше (чай, борошно, екстракти, горілчані вироби) – 5%.

Крім цього, є також гарні перспективи експорту органічного насіння амаранту та продукції з нього, бо за якістю воно одне з найкращих у світі .

Площі під амарантом, обсяги переробки та реалізації будуть тільки зростати протягом багатьох років, бо дуже багато факторів накладаються (посухостійкість, відмінний попередник, вирощується в усіх регіонах України на богарі, широкий спектр переробки, рослинний протеїн, відсутність глютену,  унікальні лікувальні та косметичні властивості, висока рентабельність, органічна технологія вирощування, пожнивні посіви тощо).