Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.02.2021

Україна може отримати рекордну валютну виручку від експорту зерна

Хоча в світі зростає попит на українське зерно, Українська зернова асоціація (УЗА) знизила прогноз експорту зернових і олійних культур на 7,2%, або на 3,9 млн тонн, до близько 50 млн тонн в 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 – червень 2021) в порівнянні з жовтневим прогнозом. Про повідомив президент УЗА Микола Горбачьов, пише agronews.ua.

«У цілому, УЗА очікує, що експорт зернових і олійних в цьому сезоні складе приблизно 50 млн тонн», – сказав він.

Таким чином, за оцінками УЗА, експорт знизиться на 19,4% в порівнянні з попереднім маркетинговим роком.

Горбачьов зазначив, що в поточному сезоні експорт зерна має більш низькі темпи, ніж в минулому році, що пов’язано з меншим урожаєм 2020 року.

Станом на 5 лютого Україна експортувала 29,4 млн тонн зерна, що приблизно на 7,5 млн тонн менше, ніж на аналогічну дату минулого року, хоча аграрії в 2020 році зібрали один з найкращих урожаїв за усі роки – близько 25 млн тонн пшениці , більш 30 млн тонн кукурудзи.

Нагадується, що рекордним був 2019/2020 м.р., коли Україна зробила 28,2 млн тонн пшениці і більше 35 млн тонн кукурудзи.

При цьому Горбачьов вважає, що через значно більш високі ціни на світовому ринку, Україна зможе в поточному маркетинговому році отримати рекордну валютну виручку від експорту зерна навіть при менших фізичних обсягах таких поставок.

У той же час, на його думку, в поточному і наступному сезоні ціни на зернові не повернуться до торішніх показників, хоча можливі певні сезонні коливання.

Горбачьов основною причиною цього називає вливання трильйонів доларів розвиненими країнами в свої економіки і зростання попиту на зернові та олійні з боку основних споживачів таких, як Китай.

Він зазначив, що з одного боку країни намагаються створити великі запаси в умовах невизначеності через пандемію, а з іншого – їх населення продовжує зростати, що збільшує попит на продовольство.

Джерело: Урядовий портал.