Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.06.2021

Україна може скоротити парникові викиди до 40-45% до 2030 року – ЄБА

Для цього необхідно гарантувати інвестиції на заходи щодо декарбонізації

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) оцінює потенціал скорочення викидів парникових газів в Україні до 40-45% до 2030 року. Про це йдеться в повідомленні на сайті асоціації.

Згідно з ЄБА, наразі триває підготовка Другого національно визначеного внеску України відповідно до Паризької угоди (HВB-2). Раніше Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України запропонувало визначити скорочення викидів парникових газів до 35% до 2030 року – на 65% від рівня 1990 року.

Експерти ЄБА пропонують відобразити у проєкті HВB-2 такі три компоненти:

  1. Встановити коридор зниження викидів на рівні 40-45% за умови залучення мінімальних $15-20 млрд інвестицій на заходи щодо декарбонізації й екомодернізаціі;
  2. Окремі розрахунки інвестицій за секторами економіки, в тому числі промисловості, які необхідні для реалізації заходів з декарбонізації;
  3. Включити очікувані механізми державної підтримки підприємств у рамках декарбонізації.

ЄБА зазначає, що згідно з проєктом HВB-2, сума необхідних для імплементації внеску капітальних інвестиції становить €102 млрд до 2030 року. На думку асоціації, розрахунки здійснювали на основі статистики капітальних інвестицій в Україні протягом 2010-2019 років.

За даними Державної служби статистики, на заходи щодо запобігання змінам клімату та охорони атмосферного повітря за вказаний період було витрачено 24,8 млрд грн.

«Вважаємо за необхідне надати окремі розрахунки інвестицій, необхідних на здійснення заходів по декарбонізації в кожному секторі, зокрема, в енергетиці, промисловості», – йдеться в повідомленні ЄБА.

Окремо асоціація наголошує, що реалізація проекту HВB-2 вимагає мобілізації великого обсягу кліматичного фінансування – державного і приватного.

Наразі в редакції HВB-2 зазначено про необхідність залучення міжнародного фінансування.

«Залучення тільки приватного капіталу буде недостатньо. Важливу роль при цьому відіграватиме стимулююча політика держави. Йдеться про розблокування надання механізмів державної підтримки шляхом затвердження критеріїв для здійснення заходів з охорони довкілля. Важливо включити в HВB-2 дорожню карту механізмів державної підтримки бізнесу в частині реалізації заходів щодо декарбонізації», – резюмує асоціація.

Нагадаємо, що Україна націлена на індивідуальний підхід при формуванні «дорожньої карти» і реалізації European Green Deal. Країна має намір шукати фінансування спільно з Євросоюзом для участі в кліматичній угоді.

Тим часом Європарламент ухвалив закон, який передбачає скорочення викидів парникових газів на території ЄС на 55% до 2030 року і досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.

 

gmk.center