Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.07.2021

Україна може ввести тимчасову заборону на експорт металобрухту – Тарас Качка

Заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка допускає введення Кабінетом Міністрів тимчасової заборони на експорт металобрухту у разі, якщо Євросоюз застосує подібні заходи.

Як повідомляє Укрінформ, про це Тарас Качка повідомив у коментарі Бізнес-порталу Uaprom.

“Ми вивчаємо торговельну політику ЄС і бачимо, що ЄС працює над тим, щоб повністю заборонити експорт металобрухту, враховуючи екологічні вимоги”, – сказав заступник міністра.

Відповідно, за його словами, якщо ЄС піде на такий крок, то “цілком ймовірно, що і Україна вдасться до цієї практики”.

Качка також звернув увагу на те, що питання металобрухту в багатьох країнах перестало бути питанням виключно торговельної політики.

“У всьому світі увага до металобрухту зростає в контексті реалізації екологічних цілей. Це стосується і ЄС. Відповідно, ймовірно, ми з ЄС будемо синхронізуватися, оскільки це частина циркулярної економіки. Це набагато більш глибоке питання, ніж торгівля або виробництво”, — підкреслив заступник міністра.

У травні 2021 року Україна продовжила дію мита на експорт сталевого брухту в розмірі 58 євро за тонну до вересня 2026 року. Втім, поставки брухту на зовнішні ринки з початку поточного року зросли в 6 разів, до 231 тис.т, тоді як за весь 2020 було експортовано 36 тис.т.

Згідно з прогнозами Об’єднання підприємств “Укрметалургпром”, якщо такі темпи експорту брухту збережуться до кінця 2021 року, то сукупний обсяг річного експорту може перевищити 1 млн. т, що становить третину від усього обсягу заготівлі брухту в країні. Це призведе до перебоїв з поставками металобрухту на українські метзаводи, допускають в “Укрметалургпромі”.

https://www.ukrinform.ua/