Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.06.2021

Україна може виділити більше 40 мільярдів гривень на оновлення пасажирських вагонів

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав, що допустима державна допомога АТ “Укрзалізниця ” (УЗ) на оновлення пасажирського рухомого складу в 2021-2023 роках становить 40,4 млрд грн.

Відповідне рішення АМКУ від 11 червня 2021 року № 369-р оприлюднено на сайті комітету.

В рішенні, зокрема, зазначається, що в поточному році вже виділено кошти на закупівлю пасажирських вагонів в розмірі 3,288 млрд грн, у 2022 році держава може направити на зазначені цілі 16,072 млрд грн, в 2023 році – ще 21,075 млрд грн.

Крім того, АМКУ в своєму рішенні зазначив, що найближчим часом планується вирішити ряд питань щодо організації пасажирських перевезень відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, до 2022 року повинен бути укладений договір між Міністерством інфраструктури та УЗ про організацію надання послуг з перевезення пасажирів ж/д транспортом у внутрішньому сполученні. У ньому чітко визначатися зобов’язання з надання послуг УЗ, термін дії та умови придбання рухомого складу. Також вимагає розробки і затвердження нормативно-правової або розпорядчий акт про методику розрахунку компенсації на надання послуг з перевезення пасажирів.

“Вітаємо рішення АМКУ про визнання допустимою державною допомогою виділення коштів з державного бюджету на оновлення пасажирських вагонів. Це дає нам можливість продовжити виконання державної програми з модернізації компанії. Підтримка залізниці, зокрема збиткового пасажирського напрямку, за кошти держбюджету – це загальносвітова практика, яка дає залізниці можливість розвиватися і надавати якісні послуги з перевезення пасажирів. Сподіваюся, що зазначені кошти будуть передбачені в бюджетах наступних років “, – зазначив в.о. глав правління АТ “Укрзалізниця ” Іван Юрик, якого цитує прес-служба компанії на своєму сайті.

В “Укрзалізниці ” відзначають, що за кошти державного бюджету компанія в 2021 році планує здійснити закупівлю 100 пасажирських вагонів, а в наступні два роки ще може бути придбано 568 вагонів, 5 швидкісних поїздів, 43 приміських електропоїзда і 18 приміських дизель -поездов за умови виділення зазначених сум коштів.

Як повідомлялося, УЗ 14 червня оголосила проведення переговорної процедури для закупівлі пасажирських вагонів і виконання відповідної бюджетної програми по оновленню пасажирського рухомого складу. Поставка першої партії вагонів планується в цьому році.

 

metallurgprom.org