Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.10.2020

Україна може зменшити залежність від імпорту газу на 8 млрд куб. метрів у рік завдяки виробництву біометану

На цьому наголосили учасники першого засідання робочої групи з розвитку біоенергетики «Бачення розвитку відновлюваних газів – Україна» у рамках Проекту Regatrace.

У засіданні взяли участь представники Міненерго, Держенергоефективності, Біоенергетичної асоціації України, бізнесу.

Представник Міненерго Олександр Мартинюк звернув увагу на важливість розвитку біометану та необхідність опрацювання ефективних шляхів розбудови цього напряму.

Своєю чергою заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко окреслив потенціал виробництва біометану в Україні, що сягає 7,8 млрд куб. метрів у рік. Це 25% загального річного споживання газу в країні.

«Зважаючи на широку розгалуженість газотранспортної системи, біометан можна використовувати практично по всій країні на відміну від біогазу, з якого можна  генерувати енергію лише у точці виробництва», – повідомив Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності.

«Враховуючи достатній обсяг ресурсів та переваги біометану, Держенергоефективності спільно з Міненерго та БАУ вже почали працювати над створенням відповідної законодавчої бази, щоб інвестори заходили на ринок, а міжнародні партнери налагоджували співпрацю з Україною у цій сфері», – зауважив він.

З огляду на міжнародну практику біометан є універсальним паливом для:

-прямого заміщення природного газу;

-виробництва електричної та теплової енергії на біоТЕЦ;

-використання у якості моторного палива у транспорті;

-експорту в ЄС.

Учасники засідання детально обговорили особливості реалізації проєктів з виробництва біометану та досвід європейських країн щодо підтримки розвитку цієї сфери.

Джерело: Урядовий портал.