Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.11.2022

Україна наступного тижня презентує заявку на проведення EXPO-2030 в Одесі

Україна має докласти максимум зусиль, аби гідно представити свою заявку на проведення EXPO-2030 та перемогти. Бо і зараз, під час війни, ми маємо думати про майбутнє. Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки Юлія Свириденко на засіданні Координаційного комітету з підготовки та забезпечення участі України у відборі країни-кандидата на проведення всесвітньої виставки ЕКСПО-2030 в Україні (м. Одеса).

«Попри те, що зараз триває війна, ми думаємо про майбутнє. Всесвітня виставка EXPO – захід, що надзвичайно позитивно працює на імідж країни, яка його приймає, та дає потужний економічний ефект. Тому ми маємо докласти усіх зусиль, щоб гідно представити українську заявку наступного тижня. А також провести всю необхідну підготовчу роботу протягом наступного року та перемогти у відборі. У 2030-му EXPO має бути в Одесі», – зазначила Юлія Свириденко.

Під час свого першого засідання Комітет також ухвалив рішення щодо опрацювання:

  • стратегії популяризації та адвокації української заявки на міжнародному рівні та серед українських діаспор;

  • формату визначення амбасадорів з метою промоції України, як країни-кандидата на проведення EXPO-2030;

  • можливості залучення до фінансування діяльності, пов’язаної з підготовкою та участю України у відборі країни-кандидата донорів, спонсорів та меценатів за кордоном.

Заявка України буде презентована на 171-й Генеральній асамблеї МБВ, яка відбудеться 27 – 28 листопада 2022 року.

Наступне засідання Координаційного комітету відбудеться у грудні.

Довідково: 

  • Всесвітня виставка EXPO (Експо), що проводиться вже 170 років, є визначною подією світового масштабу, на кшталт Олімпійських ігор. Відбувається раз на п’ять років.

  • Україна подала заявку Міжнародному бюро виставок (МБВ) на проведення EXPO-2030 в Одесі 15 жовтня 2021 року.  Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2022 р. №947 утворений Координаційний комітет, який за посадою очолює Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України.

  • У лютому-квітні 2023 року в Києві та Одесі відбудеться дослідницька місія МБВ. В столиці представники МБВ вивчатимуть мотивацію України, в Одесі – безпосередньо ознайомляться з містом, яке претендує приймати виставку. Рішення, яке визначить переможця буде ухвалено на 173 Генеральній асамблеї МБВ в листопаді 2023 року.

  • Разом з Одесою за право приймати ЕКСПО-2030 змагаються Рим (Італійська Республіка), Ер-Ріяд (Королівство Саудівської Аравії), та Пусан (Республіка Корея). Завдяки урядовій та дипломатичній роботі України, росія, яка теж претендувала на проведення виставки та була головним нашим конкурентом, відкликала свою заявку.

  • За умовою, виставки можуть відбуватися в одному регіоні світу не частіше ніж один раз на 15 років. Що значно посилює позиції України серед конкурентів: адже у 2015 році виставку проводили в Італії  (Мілан), у 2020-му – в Дубаї (ОАЕ), в 2025 році вона відбудеться в Осаці (Японія).

  • Проект генерального плану та архітектурної концепції майданчика проведення Всесвітньої виставки ЕКСПО-2030 в Україні вартістю 1,3 млн євро був подарований нашій державі всесвітньо відомим британським архітектурним бюро Zaha Hadid Architects.

 

www.me.gov.ua