Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.07.2022

Україна планує збільшити експорт електроенергії до 2025 року – Галущенко

Україна планує збільшити пропускну спроможність для експорту електроенергії до Європи до 5 ГВт із нинішніх 1,69 ГВт.

Про це під час міжнародної конференції з відновлення України у Лугано (Швейцарія) сказав міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо збільшити експортні спроможності до 5 ГВт. У нас зараз (пропускна спроможність – ред.) 1,69 ГВт, це технічна можливість, (зараз – ред.) експортуємо 100 МВт як тестові», – зазначив Галущенко.

Згідно з даними презентації, збільшити експортну спроможність до 5 ГВт планується до 2025 року. Міністр підкреслив, що продаючи електроенергію до Європи, Україна зможе отримувати доходи. Водночас, виходячи з різниці цін між українським та європейським ринками, ЄС зможе заощаджувати на купівлі електроенергії та не імпортувати російські енергоресурси.

«Це ситуація, виграшна для обох сторін», – додав Галущенко.

Він також наголосив на важливості санкційної політики щодо росії.

Як повідомлялося, 30 червня Україна відновила експорт електроенергії. На першому етапі експортується 100 МВт у напрямку Румунії. Надалі доступні обсяги в напрямку країн ЄС будуть поступово збільшуватися.

Україна і Польща планують відновити міждержавну повітряну лінію електропередачі для введення її в експлуатацію на напругу 400 кВ у найкоротші терміни. За прогнозами Укренерго, відновлення цієї лінії дасть змогу підвищити український експортний потенціал щонайменше на чверть.

 

www.ukrinform.ua