Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.04.2023

Україна поки що збереже заборону на експорт газу та вугілля

Україна поки що збереже заборону на експорт газу та енергетичного вугілля з метою забезпечення національних інтересів.

Про це під час пресконференції повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає Інтерфакс-Україна.
“Поки що ні. Це дуже складне питання. Безумовно, бізнес зацікавлений в експорті. Але вже ретроспективно можна точно сказати: якби він не був заборонений, то з огляду на цінову кон’юнктуру європейських ринків весь газ приватних власників був би в Європі”, – пояснив він.
Водночас міністр зазначив, що, на його думку, рішення про заборону експорту газу та енерговугілля, прийняте в умовах воєнного стану у 2022 році, гарантувало безпеку постачання енергоресурсів на внутрішньому ринку.
За словами Галущенка, особливістю останнього осінньо-зимового періоду було, зокрема те, що Україна його пройшла абсолютно без імпорту вугілля. За озвученими міністром даними, напередодні ОЗП вона мала обсяги вугілля понад 2 млн тонн, під кінець ОЗП налічувалося близько 1,2 млн тонн, зараз обсяг вугілля становить близько 1,5 млн тонн.
Щодо газу, то, як зазначив глава Міненерго, достатні його запаси дозволили працювати на цьому паливі вугільним блокам ТЕС, основним проєктним видом палива яких є вугілля-антрацит, в умовах дефіциту потужності через обстріл енергосистеми російськими загарбниками.

 

minprom.ua