Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.06.2022

Україна попросила асоційоване членство у Міжнародному енергетичному агентстві

Україна внесла пропозицію на асоційоване членство в Міжнародному енергетичному агентстві.

Про це за результатами участі міністра енергетики України Германа Галущенка у засіданні керівної ради Міжнародного енергетичного агентства повідомляє пресслужба Міненерго, передає Укрінформ.

«Я хотів би підтвердити нашу тверду відданість розбудові співпраці з нашими міжнародними партнерами та координації зусиль для вирішення наших спільних проблем в енергетичному секторі. Тож пропоную розглянути можливість надання Україні статусу асоційованого члена Міжнародного енергетичного агентства. Сподіваємося на позитивне рішення та ефективну співпрацю в сферах, що становлять взаємний інтерес, включаючи енергетичну безпеку, енергетичні дані, аналіз політики, енергоефективність, розвиток відновлюваних джерел енергії тощо», – сказав Галущенко.

Він підкреслив, що Україна продовжує дотримуватись курсу на євроінтеграцію, впроваджує європейські стандарти для інтеграції енергоринків та розширення можливостей комерційної торгівлі електроенергією.

При цьому Україна вже готова відіграти значну роль у зміцненні енергетичної безпеки регіону попри розвʼязану проти неї війну, сказав він.

“Енергетична інфраструктура України продовжує зазнавати нищівних збитків. Майже 650 тисяч споживачів не мають доступу до електроенергії, а понад 180 тисяч домогосподарств – без газопостачання. Майже 5% встановлених генеруючих потужностей зруйновано. Крім того, 35% генеруючих потужностей зараз знаходиться на окупованих територіях. російська агресія вивела з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної та понад 90% вітрової генерації. Видобуток газу впав приблизно на 12-15%», – зазначив міністр.

Міністр подякував партнерам за шостий пакет санкцій ЄС, ухвалений на початку червня цього року, та висловив сподівання, що Європа продовжить рухатися до незалежності від російського викопного та ядерного палива, залишаючи агресора без ресурсів для ведення війни.

Міжнародне енергетичне агентство — автономний міжнародний орган в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), заснований 1974 року. Налічує 31 країну-учасницю, 10 асоційованих членів та 3 країни-кандидати на повноцінне членство.

Як повідомлялося, Євросоюз наприкінці травня запровадив шостий пакет санкцій проти РФ, де головним елементом стала відмова від російської нафти, що транспортується морем. Як зазначають у керівних органах ЄС, вказаний крок дозволить Євросоюзу відмовитись від 90% російської нафти до кінця 2022 року.

Українська сторона хотіла б, щоб Європейський Союз включив у сьомий пакет санкцій проти рф тотальне ембарго на російські енергоносії.

 

www.ukrinform.ua