Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.11.2021

Україна рекордно збільшила експорт горіхів, фруктів та ягід до Німеччини

Україна різко збільшила експорт фруктів, ягід та горіхів до Німеччини за перші три квартали 2021 року, порівняно з попередніми роками.

Про це повідомляє east-fruit.com.

«Виторг України від плодово-ягідного експорту до Німеччини за січень-вересень 2021 року склав $15,7 млн, збільшившись на 71% порівняно з 2020 роком і став рекордним за весь час. Основний виторг Україні приніс експорт замороженої малини, який зріс у 3,3 рази до $5,7 млн. Другу позицію в експорті також займали ягоди, щоправда дикорослі — експорт заморожених лісових чорниць та інших дикоросів до Німеччини з України зріс на 82% до 2020 року до $5,5 млн», — йдеться в повідомленні.

Також вперше до Німеччини було поставлено порівняно невеликі партії свіжої малини, їстівних каштанів та одну партію свіжої черешні. А ось експорт українських волоських горіхів до Німеччини хоч і зріс в обсязі на 28%, але загальний виторг від цього експорту залишився практично незмінним. Зниження експорту зазначалося у категорії замороженої суниці садової, кавунів та яблука.

«Україна продовжила експансію на ключові ринки Євросоюзу, яка почалася навіть до введення російського ембарго на постачання продуктів харчування з України до Росії і різко прискорилася після цього», — додають експерти.

Крім Німеччини, Україна за перші 9 місяців 2021 року збільшила експорт горіхів, ягід та фруктів також на ринки інших країн ЄС, зокрема

Польщі (на 85%),

Франції (на 22%),

Нідерландів (на 86%),

Італії (на 70%),

Австрії (на 35%),

Литви (на 95%).

«Цікаво, що у рейтингу основних ринків збуту українських фруктів, ягід та горіхів перші 8 місць у 2021 році посідають саме країни Євросоюзу, і лише 9 та 10 місця посідають Азербайджан та Туреччина. На ці країни ЄС припадає 72% всього фруктового експорту України», — підкреслюють фахівці.

Слід звернути увагу, що експортні поставки з України до Білорусі, яка, частково, є транзитним пунктом на шляху українських фруктів на ринок РФ, у 2021 році знизилися на 39%, а її питома вага в експорті впала до 2%.

Agravery.com